Delt på midten

Biellogaisi
Storfjord kommunestyre er delt på midten i spørsmålet om kommunen bør bestå som egen kommune. Illustrasjonsfoto: Fra Røykenes mot Elvevoll og Biellogáisá.

Kommunestyret vedtok seint i ettermiddag at Storfjord skal bestå som egen kommune.

Men vedtaket  ble gjort med knappest mulig flertall: Åtte mot åtte stemmer. Ordførerens dobbeltstemme avgjorde saken til fordel for å bestå som egen kommune.

Den ene halvparten av kommunestyret stemte for et forslag fra Sigmund Steinnes (A) om å søke om utsatt frist med sikte å forhandle videre med nabokommunene Kåfjord og Lyngen om sammenslåing. Det er en mulighet  kommunalminsteren har åpna for.

Sigmund Steinnes.
Sigmund Steinnes.

Sigmund Steinnes sier til iStorfjord at når 70 prosent av de som stemte i Skibotn stemte blankt ved folkeavstemninga, er det et signal som må tas på alvor. I motsatt fall er det sannsynlig at kommunen kan bli splitta.

– I Skibotn er situasjonen den at sterke krefter jobber for sammenslåing med Kåfjord, og det vil nok komme et initiativ fra bygda i den forbindelsen, sier han.

For egen del ønsker han at hele kommunen, og ikke bare bygda Skibotn,  kunne ble slått sammen med Kåfjord, dersom stor-Lyngenalternativet ikke lykkes.

– Hva tror du fylkesmannen kommer til å anbefale overfor departementet?

– Det vil ikke overraske meg om han foreslår sammenslåing av de tre kommunene rundt Lyngen, for han følger nok nøye med i hva som skjer i de tre kommunene.

– Hva tenker du om 8-8 i dagens kommunestyremøte?

– Det er jo litt spesielt, og for ordføreren må det nok føles som et nederlag, sier Sigmund Sterinnes.

Han føyer til at hadde det vært for to år siden, ville man nok hatt et klart flertall i kommunestyret for å stå alene.

– Men forhandligene vi har hatt  i forbindelse med reformen har gjort det klart for meg at vi bør slå oss sammen med nabokommunene.

Knut Jentoft
Ordfører Knut Jentoft.

At kommunestyret var splitta på midten, er et resultat ordfører Knut Jentoft er lite tilfreds med. Han viser til at det ligger implisitt i kommunereformen at kommuner med store avstander ikke bør slå seg sammen, og at kommuner som er ufrivillig små, ikke skal straffes.

Ifølge det nye inntekstssystemet, vil Storfjord få 1,3 mill mer  i årlig overføring enn nå.

– Nye Lyngen (Lyngen, Kåfjord og Storfjord, red.anm.) har et areal som er 96 prosent av Østfold fylke, som har 18 kommuner, påpeker han.

Han tviler på at regjeringa vil slå sammen kommuner med tvang, og begrunner det med at det er valgår neste år. Å slå sammen kommuner mot folks vilje, vil være et dårlig signal i et valgår, mener han.

2 kommentarer til “Delt på midten”

  1. Skibotn e bedre tjent med å gå sammen med Kåfjord,så kan de andre st.fjordingan gjøre hva dem vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *