– Vil gi best mulig mobildekning i området

Pål Lukashagen. Foto: Kenneth Mellem, Glåmdalen

ANTENNEMAST PÅ BJØRNHUMPEN: Pål Lukashagen i Telenor opplyser i en epost at Telenor de siste årene har fått flere forespørsler om utbedring av mobildekning i området Kitdalen og  i området mot Nyli .

– Jeg har vært i området ved flere anledninger for å vurdere forholdene også sammen med kommunen, skriver han.

– For å gi best mulig mobildekning forsøker vi å plassere mast slik at vi får mest mulig fri sikt i området hvor mobildekning ønsket utbedret.
I tillegg må plassering av mast være i nærheten av kraftfremføring / trafo slik at vi får tilgang til permanent strøm.

– Har forståelse for at det kan være flere synspunkter på plassering av mast osv. Fra vår side ønsker vi å plassere mast slik at vi får gitt best mulig mobildekning i området.
For å få dette til er vi helt avhengig av tillatelser for oppsett av mast og tilgang til strøm.

Ifølge Lukashagen tar det cirka 5-6 måneder fra en tiltalelse er gitt (godkjent grunneieravtale og byggemelding)  til prosjektet er ferdig bygd.

2 kommentarer til “– Vil gi best mulig mobildekning i området”

  1. Dette er en veldig trist nyhet. Det må jo gå an å finne et annet sted å sette opp dette tårnet, som både gir bedre dekning og opprettholder turområdene i bygda? Jeg kan forstå at dette et optimalt sted å bygge, men det er også den optimale turplassen for mange i Storfjord. Og da må man prioritere. Det må da finnes alternative plasser som gir god nok dekning uten å komme i konflikt med lokalt friluftsliv?

  2. Basestasjonens plassering er tatt ut ifra et ønske om å ha færrest mulig basestasjoner i området. I tillegg må den ha frisikt til meste basestasjon for å kunne koble seg på mobilnettet. Det faktum at basestasjonen her ikke er planlagt med fiberfremføring vil igjen si at vi kan skyte en lang pil etter 5G utbygging basert på samme basestasjon.
    Det må også nevnes at det ikke er Telenor mobil som skal etablere basestasjon. Det er Telenor infra. Et selskap som leier ut plass i mastene sine til mobiloperatører, Riks-TV, DAB+ og nødnett. Det skal forundre meg meget om Telenor mobil leier mer plass enn helt naudsynd. Altså ett antenne-element pekende oppover Kitdalen. De er jo tross alt pliktige (ifølge NKOM) å tilby alternativ telefoni for de som mister signal ifm nedleggelsen av kobber nettet.
    Ved første øyekast kan det se ut som at man kan klare å få godt 4G+ signal i området Hatteng til Moen i Kitdalen gitt basestasjonens plassering. Rent mobilteknisk sett, så hadde ideell plassering vært på Moen i Kitdalen. Med fiberfremføring til basestasjonen. Da ville man også fått bedre dekning i alle dalfører; Stordalen, Nordalen, Midterdalen og Sørdalen.
    Samtidig kunne innbyggerne i Kitdalen fått et bredbåndstilbud som er designet for fremtiden. Nemlig 5G (eMBB). Med dagens plassering av basestasjon så vil dette neppe være mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *