Årboka er «på gata»

Årets utgave av Menneske og Miljø i Nord-Troms er nå i salg.

Slik ser den ut i år, Årboka for Nord-Troms.

Boka byr på  noe for en hver smak, store som små, unge som gamle.

Visste du for eksempel at dikterkongen vår, Bjørnstjerne Bjørnson hadde et opphold i Nord-Troms? Kanskje ikke. Iallfall har grunnleggeren av årboka, Anders Ole Hauglid skrevet en interessant artikkel om Bjørnsons opphold her, i Lyngen og andre steder i distriktet.

En artikkel om hvordan det var å være lensmann i et enormt distrikt. Da lensmannen i Skjervøy skulle oppklare et stort reintyveri på 1940-tallet, var han og mannskapet hans borte i dagesvis, og i et vær som ikke akkurat var laglig for utflukter. Det kom til og med til skuddveksling mellom lensmannsfolka og reintyvene.

De var ikke noen kontorrotter, de karene.

Beretninga om Arthur Johnsens dramatiske opplevelser under krigen er interessant lesning. Arthur var fra Skibotn, og rømte som mange andre over grensa til Sverige. Og da begynte eventyret.

I boka finnes også en artikkel om dagliglivet i Manndalen like etter krigen, skrevet på bakgrunn av dagboknotater fra en lærer som jobba der i to år. Her får man detaljert innsikt i hvordan dagliglivet fortonte seg i de første åra etter krigen.

I år har redaksjonen hatt et skrått blikk på kommunikasjonene og hvordan de har endra seg opp gjennom åra. Her finnes blant anna en sak om uviklinga innafor telekommunikasjonene. Her følger vi utviklinga fra «Olaf på stasjonen» på Kvesmenes til dagens data- og mobilteknologi.

I årets bok kan vi også lese om ei smellvakker jente i Storfjord, om ei tøff dame fra Kåfjord og om ei stor dame fra Årvik.

Dette er bare noe av innholdet på de 152 sidene i boka, som ellers inneholder både dikt og skrøner, og mange fargebilder. Boka har dessuten fått et nytt og hendigere format. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *