Næringspolitikk i Storfjord kommune

Av Are Angell, daglig leder Plamon AS

For det første vil jeg si til dere som liker å trekke frem det såkalte bygdedyret i Storfjord kommune.  Det eksisterer ikke noe dyr.  Det er noe dere skaper, og som ikke trengs i Storfjord, i motsetning til arbeidsplasser og bosetting. 

Are Angell, daglig leder i Plamon AS.

Flyttingen til Plamon AS handler ikke om lokalisering innad i kommunen. Plamon måtte vike plassen for et lakseslakteri som NRS skal etablere i Skibotn. I hvert fall håper jeg, at de skal det siden kommunen, med ordfører i spissen allerede har brukt hundre tusener, og kanskje millioner på tilrettelegging  for slakteriet. I tillegg til at de har skviset bort 15 arbeidsplasser for at NRS skal få den plassen de trenger.

 Jeg syns personlig at dette er bra næringspolitikk, bytte 15 arbeidsplasser mot 70. Men det er urent spill og regelrett løgn fra ordfører å fremstille i media at kommunen har lagt til rette for produksjon og drift for Plamon i Storfjord. Hvis ordfører mener å ha lagt til rette ved å ha åpen en renne på 5 meter så har han overhodet ikke begreper om hva det er snakke om. Vi hadde tilfeldigvis en liten flytebrygge i produksjon da det skulle kjøres inn stein på fyllingen. Denne flytebryggen utgjorde ca. 1,5% av vår totale omsetning på ca. 10-12 millioner. Det reelle behovet for sjøsetting av andre produksjoner er ca. 40 meter. Så Knut, det du sier er regelrett løgn. Det er ikke lagt til rette noe som helst. Dere har sperret sjøtilgangen for Plamon. Vi har vært 4 personer i møtene om dette temaet, og du vet like godt som oss andre som var på de møtene at vi ble innestengt og avskåret fra omverden når den steinen ble kjørt inn. Ordrer ble kansellert og tilbud ble trukket tilbake.  Så Plan og drift er en etat som fungerer godt i Storfjord. Det tok ikke lang tid for de å finne ut hvordan de skulle få Plamon unna vei. Sjefen for Plan og drift er en tidligere bedriftsleder fra det private næringsliv, så det var vel enkelt for han å gjøre en konsekvensanalyse for Plamon. Dere trenger ikke engang å forsøke å forsvare det dere har utført. Igjen, Godt jobba plan og drift. 

Men det er et ordtak som sier: «det er aldri så galt , at det ikke er godt for noe». Dette førte jo tross alt til at vi ble kontaktet av næringskonsulenten i Storfjord kommune. En person vi bare har hørt at det eksisterer i kommunen, de tre årene siden Ørnebakk sluttet. Næringskonsulenten ville bare si til oss at vi måtte bare avvente å holde dette for oss selv og ikke gå til media før NRS hadde bestemt seg. Da dette kunne virke negativt på NRS sin avgjørelse om etablering (som man reder ligger man..)  Jeg ønsker å takke for meg etter 16 år med næringsvirksomhet og et gjennomsnitt på 10 årsverk i Storfjord.  Og sender stafettpinnen videre til NRS og ønsker dem alt vel med etableringen i Skibotn.

Vi håper at dette kan være en oppvåkner for folket i Storfjord. Noe må skje med administrasjonen. Kommunen dør ut, og den vil bli oppspist av større kommuner som kan legge til rette for næringsliv og vekst. Folketallet i Norge og i øvrige verden stiger i rekordfart, men i Storfjord stuper det. Pussig……

2 kommentarer til “Næringspolitikk i Storfjord kommune”

 1. Nei, Are, jeg er ikke enig i det. Det er ingen god næringspolitikk å bytte ut 15 arbeidsplasser med tenkte, for ikke å si innbilte, 70 arbeidsplasser. Denne kommunen er ikke større og rikere enn at den/vi trenger dem alle. Det er plass til alle bedriftene som ønsker å etablere seg her.
  Kommunen har imidlertid vist liten eller ingen evne til å markedsføre sine fortrinn. Har du noen gang sett annonsert at vi har regulerte næringsområder på Skibotn eller på Hatteng? Et stort skilt i vegkanten ved begge steder som kunngjorde at her er det ledige næringstomter, ville ha gjort susen… Jeg har nevnt det for et par av næringssjefene, men det gikk visst ikke inn. Storfjord kommune burde ha hatt en stor internettside som kunngjorde hvilke muligheter som fins. Hva er det egentlig disse næringssjefene driver tiden med?
  I alle disse årene har jeg bare sett én av dem innom min bedrift. Han fikk sparken fordi han ikke lystret rådmannens og ordførerens pipe, men han prøvde idet minste å ha kontakt med det lokale næringsliv.
  Tenk hvordan kommunen hadde vært om den hadde tatt vel i mot alle seriøse etablerere: Storfjord hadde hatt et folketall som var minst dobbelt så stort, og ditto antall arbeidsplasser, og vi hadde vært en kommune som var velstående.
  Det er god plass til alle disse.
  Saken er at kommunen har hatt for rause statlige tilskudd, og har trodd at det var hele livet. Slik er det imidlertid ikke.
  En annen ting er at Storfjord kommune burde bestrebe seg på å få fritak eller unntak fra byggeforbudet i 100-meterssonen langs strendene. Måler du 100 m fra flomålet, er du allerede inne i fjellet. Hvor skal vi kunne bygge noe hvis vi ikke kan bebygge og bruke strandbeltet? Det er jo det eneste brukbare stedet vi har. Det Oslofjord-punktet med allmenhetens adkomst til sjøen kan meget godt ivaretas i en slik utnyttingsplan, kanskje enda bedre enn nå.

  1. Helt enig, det er et under for meg at ikke storfjord kommune ikke benyttet de gratis fyllmassene fra tunnelene til å etablere et industriområde. Har heller ikke sett at de markedsfører fordelene ved lavere arbeidsgiveravgift eller andre nord- troms fordeler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.