Miss Marple

Miss Jane Marple er ei gammel frøken som opptrer som amatøretterforsker  i 12 av Agatha Christies kriminalromaner, og som ofte klarer å løse mysterier bedre enn politiet (Wikipedia).

Storbritannias statsminister Theresa May har kanskje hatt den gamle frøkna som forbilde når hun «oppklarte» forsøket på giftmord i Salisbury tidligere i år. Forskjellen er at hun har tatt en snarveg Marple aldri tok. Ho har verken lagt fram bevis eller mordmotiv. Heller ikke hendelsesforløpet er klarlagt for offentligheta. Og istedet for å la politiet og domstolene ta seg av saken, har hun sjøl opptrådt både som anklager og dommer.

Den skyldige er ifølge May Russlands president Vladimir Putin. Straffen ble utvisning av et antall russiske diplomater. Nå har et stort antall land i lojalitet med Storbritannia fulgt eksempelet, og en rekke diplomater er utvist. I USA kalles russiske diplomater spioner.

NATOS generalsekretær, Jens Soltenberg, var en av de første som gav støtte til Mays straffereaksjon. Sjøl er han fremdeles ikke tiltalt for 588 «gode bomber» som han var ansvarlig for som norsk statsminister, og som tok titusener av uskyldige liv i Libya 2011. Daværende utenriksminister og medansvarlig, Jonas Gahr Støre, har blitt leder i DNA. Heller ikke han er tiltalt og dømt.

Når man følger med på nyhetene nå om dagen, kan man fundere på om man er kommet på feil klode, styrt av gale mennesker. 

I forbindelse med tidligere justisminister Sylvi Listhaugs omtale av Stortinget som en barnehage, sa barnehageansatte Tina Renate Lorentsen fra Sarpsborg i et Facebook-innlegg (og til NRK) at barnehagen jobber for fem punkter:

• Trygghet og anerkjennelse
• Demokrati
• Forebygge mobbing
• Mangfold og respekt
• Likestilling og likeverd

Mange av verdens ledere har jammen noe å strekke seg etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *