Norge – en vasallstat?

Skjermdump Aftenposten.

– USA betrakter Norge som en vasallstat. Det skal daværende statsminister Einar Gerhardsen ha uttalt en gang i forbindelse med amerikansk samarbeid om etterretning  i nord.

Det er Bård Wormedal som skriver dette i si  bok Spionbasen (2015), med undertittelen Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge. Wormedals kilde i denne forbindelsen er Jens Haugland: Dagbok fra Kongens råd.

I boka skriver Wormedal mellom anna om radaren i Vardø, Globus II, som han omtaler som et amerikansk redskap for krigføring i verdensrommet – på norsk jord –  og om hvordan USA siden 2. verdenskrig har etablert en rekke spionanlegg i Norge: lyttestasjonen i Vadsø,  på Fauske, på Andenes, Sør-Varanger og andre steder. I tillegg opererer spionskipet Marjatta tett på grensen mot Russland i Barentshavet og provoserer på den måten  russerne. Alt for det meste betalt av amerikanerene, og ofte verken med norsk politisk godkjenning eller kjennskap.

Og amerikanerne fortsetter å bruke Norge som en militærbase mot Russland. Allerede for mange år siden fikk de anledning til å forhåndslagre en stor menge krigsutstyr i Trøndelag.

Nå nylig har USA etablert en base med 300 soldater på Ørlandet, og ønsker å etablere én til i Troms, og en kampflybase på Rygge.

Og så kunne  nok haukene i USA le godt og lenge når de overtalte nordmennene til å betale for 52 angrepsfly av typen F-35 – fly som kan brukes i USA-initierte angrepskriger rundt om i verden, med norske piloter. Jfr. Libya 2011.

Men nå må flyene stå i plasttelt på Ørland!

– Man var redd nye krav om beskyttelse kunne true F-35-planen og utbygging av Ørland. Det skriver Aftenposten 28. januar.

Ifølge avisa  har USA sagt klart fra at de mener sikkerheten på Ørland er for dårlig.

– De initielle vurderingene av beskyttelse kom ikke fra amerikanerne. Vi måtte sette noen påler i bakken selv, så vi hadde noe å starte med. Men da vi fikk kravene (min utheving) fra amerikanerne, lå de høyere enn påleggene vi hadde gitt. Så vi må gjøre noen ekstra tiltak for at sikkerhetsnivået skal være tilfredsstillende og akseptabelt, sier forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen til Aftenposten.

Tilfredsstillende og akseptabelt for amerikanerne, altså.

Nå har Forsvarsbygg ifølge Aftenposten inngått en kontrakt til 1,1 milliarder for bygging av 12 doble sheltere for F-35. Da mangler det bare 40, og tilsvarende mange milliarder.

Det er altså amerikanerne som bestemmer hvordan det skal være. Og vi har sett at de får det som de vil. Med mellom 700 og 900 militærbaser i 70 land rundt om i verden krever de at deres allierte i NATO også ruster opp. Siden andre verdenskrig har USA ført mer enn 30 kriger i Europa, Midt-Østen, Asia, Afrika og Latin-Amerika. Millioner av  mennesker (nær 2 millioner bare i Vietnam og like mange i Irak) er drept.  Enda flere har blitt flyktninger.

Men vi innprentes stadig til å tru (senest i PST sin ferske trusselvurdering) at det er Russland som er fienden.

Hvorfor?

Svaret nå er Ukraina og Krim.

Javisst, men hva med Jugoslavia, Irak, Afghanistan, Libya, Syria og mange andre land USA og NATO har ødelagt?

Kanskje vi burde frykte Pentagon, CIA og NSA mer enn russerne, PST?

Kilder:
Bård Wormedal: Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge. 2015.
Aftenposten 28. januar 2018
Karlström, U. og Romelsjö. A.: USA som världspolis. Amerikansk utrikespolitik och ekonomi efter 1945. 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *