Selvfølgelig, Nord-Korea!

Fredag skjedde det som til nå er det største cyberangrepet som verden har sett. Hundretusener av datamaskiner i 150 land ble låst.Viktige samfunnsinstitusjoner som sykehus ble angrepet. Eierne måtte betale hackerne løsepenger for å få en kode som åpna de låste filene.

Flere aviser skriver at det er NSA som har laga programvaren som ble benytta. Programkoden ble imidlertid stjålet av kriminelle etter et datainnbrudd hos NSA (National Security Agency (norsk: Nasjonal sikkerhetsetat).

Dagbladet  skriver:

Svakheten i operativsystemet Windows til programvaregiganten Microsoft, ble nemlig oppdaget av den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen NSA. De laget også angrepsprogramvare for å utnytte denne svakheten.

Så ble NSA-programvaren kompromittert, trolig gjennom et hackerangrep mot etterretningsorganisasjonen. Kodene NSA hadde skrevet ble deretter offentliggjort.

NSA valgte altså å ikke opplyse om svakheten da de oppdaga den. Istedet valgte de å lage hackerprogramvare for å utnytte denne svakheten. Hvorfor lager NSA hackerprogramvare, kan man jo spørre.

På Twitter anklager varsleren Edward Snowden NSA, og sier at dersom de hadde opplyst om svakheten da de «fant» den, og ikke da de mista den, ville dette ikke skjedd.

Vanligvis kommer spekulasjonene om hvem som står bak hackerangrep umiddelbart. Den gangen skjedde det ikke i særlig grad.

Det passa kanskje dårlig å peke på at våre allierte i USA og NSA kunne knyttes til angrepet. Det var derfor ikke overraskende at man lette etter en annen kriminell hacker man kunne skylde på. Det måtte jo bli Nord-Korea eller Iran, siden Russland også var ramma av angrepet.

Og så: Søndag kveld kunne blant andre NRK endelig opplyse at man kunne spore angrepet tilbale til hackergruppa Lazarus, som skal være kontrollert av Nord-Korea. Så kan man trekke et lettelsens sukk. Hvem trudde egentlig at amerikanerne driver med sånn kriminell virksomhet som å lage hackerprogramvare?

Én kommentar til “Selvfølgelig, Nord-Korea!”

  1. Vi lever i en verden som er blitt så uoversiktlig og USA så uforutsigbar at snart må vi sette vår lit til Nord-Korea og Iran… (?!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *