Setter ny rekord med strikkebok

Her er genseren som heter Minus tyve. Og modellen er ifølge forfatteren selveste Vinterhuldra, HIlde Rasmuusen. Foto: Lars-Åke Andersen
Her er genseren som heter Minus tyve. Og modellen er ifølge forfatteren selveste Vinterhuldra, Hilde Rasmussen. Foto: Lars-Åke Andersen

30 års forfatterskap og 200 bøker. Nå slår hun snart Margit Sandemoses rekord! 

Bente Pedersen feirer 30 års forfatterskap med strikkebok. Foto: Privat.
Bente Pedersen feirer 30 års forfatterskap med strikkebok. Foto: Privat.

Bente Pedersen debuterte som forfatter i 1986 med bøkene om Raija.  Bok nummer 200 ble helt annerledes, ei  bok om strikking. Tirsdag signerer hun den i Bundingen på Jekta.

– Ja, jeg er jo tidligere formingslærer, så jeg har jo pusla litt med det, ler hun.

Bente har prøvd mange strikkeoppskrifter, og syns ikke det alltid er så enkelt å følge dem. Derfor har hun latt seg inspirere av sine egne romanfigurer, og tenkt ut nye mønstre i sitt eget hode. Resultatet har altså blitt ei strikkebok med 30 oppskrifter, én for hvert år hun har hatt forfatterskap som  yrke.

Modellene i boka er lokale, og på forsida figurerer Karin Åshei, sjef på Indiska på Jekta, og én av Bentes mest trofaste lesere. Ellers har hun hente dem i en utvida familiekrets, og blant dem flere tantebarn.
Modellene i boka er lokale, og på forsida figurerer Karin Åsheim, sjef på Indiska på Jekta, og én av Bentes mest trofaste lesere. Ellers har hun hente dem i en utvida familiekrets, og blant dem flere tantebarn.

Det er Lars-Åke Anderson som har tatt bildene i boka.

– Han er fryktelig flink, og har en stor del av æra for strikkeboka, konstaterer Bente.

– 200 bøker på 30 år. Hvordan får du tid til å strikke?

– Jeg har bare normale arbeidsdager, og noen arbeidshelger. Jeg skriver 6 – 8 bøker i året. Det rekker man med normale arbeidsager, svarer hun.

For strikkere og romanlesere
– Hver oppskrift har en fortelling, så boka passer for både strikkere og romanlesere, opplyser markedssjef Astrid Sømoen i Bladkompaniet, som gir ut boka.

– Raija-sjalet er min favoritt, og den fargerike Jacobvollen-kofta er superfin, føyer hun til.

I boka  er det kjærestesjal, frier-skjerf, votter, brudesjal, sengeteppe, dåpskjole og Hjertesøstre-vanter (forsida). Boka har også flere gensere med gaupespor og snøscooter-spor.

– Og en latterlig gøyal strikke-pingvin Fritjof-Roald, oppkalt etter Fritjof Nansen og Roald Amundsen. Han skjuler en rødvinboks i magen, og har tappekran bak på stjerten. Typisk Bente-humor, sier Astrid Sømoen.

Ny bokserie
Men Bente nøyer seg ikke med strikkebok og 199 andre bøker: På nyåret kommer enda ei bok: Aurora. Det blir nummer 201 i Bentes forfatterskap.

– Hendelsene i boka er henta fra det glade 1920-tallet i Tromsø by. Aurora er navnet på hovedpersonen i boka, ei noe løssluppen grossererdatter, født i Moskogaissa ved Ankerlia i 1902, forteller Bente.

Og det blir ikke bare med den ene boka:

– Nei, det blir en serie på 20 bøker, kanskje 30. Det kommer an på om folk liker den, sier Bente.

Større enn Sandemose
– Dette blir den største boklanseringa fra Bladkompaniet, og med den blir forfatterdronninga Margit Sandemos rekord slått, sier Astrid Sømoen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *