– Overraskende og utrolig utspill

Forsmådd beiler: Håvard Johnsen vil gjerne få til et ekteskap mellom Lyngen og Storfjord. Storfjord-ordfører Knut Jentoft sier tvert nei.
Forsmådd beiler: Håvard Johnsen (t.h.) vil gjerne få til et ekteskap mellom Lyngen og Storfjord. Storfjord-ordfører Knut Jentoft sier tvert nei.

Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen vil at Storfjord skal slåes sammen med Lyngen med tvang.

– Det er et utrolig og overraskende utspill. Og en slik tanke ville være umulig for oss å produsere. Det sier ordfører i Storfjord, Knut Jentoft, i en kommentar til Johnsens utspill. Han undres på hvorfor Lyngenordføreren har fått panikk, og hvorfor det er blitt så viktig for Lyngen å slå seg sammen med Storfjord.

– Det er veldig spesielt og uberegnelig utspill. Særlig sett på bakgrunn at det var den samme ordføreren som tidligere i år la ned veto mot Lyngenmodellen. Det vitner om at man ikke ønsker naboen sin vel, sier Knut Jentoft.

Han viser til at både kommunestyret og  befolkninga har sagt nei til sammenslåing med andre kommuner.

– Men nå anbefaler jo også Fylkesmannen at Lyngen og Storfjord blir slått sammen?

– Ja, og jeg er veldig dårlig fornøyd med det Fylkesmannen har kommet fram til. Men det er klart at Fylkesmannen ikke anbefaler tvang, sier Knut Jentoft, og viser til møter man har hatt med Fylkesmannen om reformen.

– Det har vært mye debatt om konklusjonen, men Storfjord kommune ønsker ikke sammenslåing, og folk ønsker ikke sammenslåing, sier storfjord-ordføreren.

Han tror heller ikke at Stortinget vil bruke tvang, selv om statsminister Erna Solberg ved én anledning har åpna for at man ikke bare skal bruke frivillighet.

– Men det blir svært spennende å se hva som skjer, sier Knut Jentoft.

Satser på frivillighet

Ordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen kommune mener at tvangssammenslåing av de to kommunene bare er aktuelt  i ytterste konsekvens, og mener at Storfjord og Lyngen kommune bør kunne bli enige om en sammenslåing på frivillig basis.

– Hvis ikke Lyngen og Storfjord kommune skulle greie det, hvem skulle ellers klare det? spør han.

– Men nå var det jo Lyngen-ordføreren som torpederte Lyngenfjord-alternativet tidligere i å med sitt veto. Hvorfor er det blitt så viktig for Lyngen å slå seg sammen med Storfjord nå?

– Den gangen var det jo Kåfjord som var problemet, og det ser man jo av Leiros sine uttalelser nå.  De vil ikke slå seg sammen med noen, sier Dan Håvard Johnsen.

– Lyngen er den kommunen i Troms som har størst gjeldsbyrde per innbygger, mens  Storfjord kommune er en kraftkommune med en brukbar økonomi. Er det det som lokker?

– Det Storfjord får inn i form av kraftinntekter,  er ubetydelig sammenlikna med det vi får inn på bergverksdrift. Og Lyngens lånegjeld er en parentes i denne sammenhengen. Lyngen har et særdeles oppegående næringsliv, og vi er ikke avhengig av offentlige arbeidsplasser, sier Dan-Håvard Johansen.

Han mener det er viktig at Storfjord og Lyngen går sammen for å stå sterkere når det gjelder framtidige utfordringer, blant anna når det gjelder den demografiske utviklinga.

– Det er utfordringer vi ikke vil klare alene. Alternativet for Lyngen er å slå seg sammen med Tromsø, noe ingen i Lyngen vil, sier han.

– Kommunesenterplasseringa  var sentral i forbindelse med Lyngenfjordalternativet, og Hatteng var en aktuell lokalisering, men det ville ikke Lyngen-ordføreren. Hva mener du nå?

– I en ny lokaliseringsdebatt vil jeg absolutt være åpen for Hatteng, sier Lyngen-ordføreren.

 

 

 

Én kommentar til “– Overraskende og utrolig utspill”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *