Biblioteket – ikke bare bøker

Trudde du at biblioteket var et sted der du kunne låne bøker? Det er det óg. Men i dag er det så mye mer.

Silja-Skjelnes Mattila, Tove E. Dreyer og Emine Aydemir.

– Ja, det er veldig mye mer enn bare bøker. I dag skal biblioteket være en møteplass, det skal være en arena for samfunnsdebatt, og vi skal drive med kulturell virksomhet og utdannning. Det sier biblioteksjef Silja Skjelnes Mattila. Ho sitter i en sofa i bibliotekfilialen i Skibotn mandag ettermiddag, og nyter en kopp kaffe mens elever og lærere fra voksenoppæringa er travelt opptatt med symaskiner, fletting og diverse andre aktiviteter rundt et bord.

Det er kombinert sykveld og språkkafé denne kvelden. Språkkafeen er en aktivitet som ambullerer mellom Hatteng og Skibotn annen hver uke. Når det ikke er språkkafé, er det kunst- og spillekvelder, som ledes av Emine Aydemir.

Silja forteller at arbeidet på biblioteket nå er retta inn mot å etablere biblioteket som en møteplass.

Oleg (over) og Misha (under), begge fra Ukraina fletter.

– Og det tar tid. Men jeg synes vi har et godt oppmøte nå, både i Skibotn og på Hatteng. Og jeg synes vi har blitt gode på aktiveter for barn og unge, hvor både aktivitetsnivået og utlånet er høyt, forteller Silja, men må føye til at det samme ikke gjelder for voksne. For barn og unge ligger utlånet nå på ti bøker per låner, og det går mest i sakprosa.

I fjor hadde biblioteket 153 arrangementer, og Emines kunst- og spillekvelder stod for 69 av dem.

– Vi ligger omtrent likt i år, opplyser Silja.

Utlånssatistikk for 2022. – Bedrøvelig lågt utlån for voksne, men gledelig høgt for barn og unge, registerer biblioteksjefen.

– Hvordan kan vi bli mer relevante for voksne? lurer ho på, og tar gjerne mot tips og gode råd. Det er ikke lett å nå ut med budskapet, til tross for at man benytter sosiale medier og nettsider med digitale oppslagstavler.

– Plakater nytter iallfall ikke, for ingen gidder å stoppe for å lese, konstaterer ho.

Bildet på topp: Marit, Aleksej, Misha, Tove og Mariannne.