Med romanen Den mørke ilden har forfatter Ellen Thordalen fra Skibotn satt punktum for en trilogi der temaet er fornorskningspolitikken som blei gjennomført med stor kraft blant nord-norske sjøsamer og kvener.
Den først romanen, Mors døtre, kom i 2018. Den andre , Krigen og lengselens galskap, kom i 2020, og nå i 2023 kom altså den siste.
Ellen er nå bosatt i Grimstad, men vokse opp i et sjøsamisk og kvensk miljø i Skibotn. Ho kjenner derfor til forholdene ho skriver om, fra innsida.
Fortellinga om familien i bøkene starter i 1938. I bøkene plasseres familien inn i den virkeligheten som var. På skolen foregikk undervisninga på norsk. Samiskspråklige elever som ikke beherska norsk, kunne ikke tilegne seg kunnskapene sia de ikke skjønte språket, og blei tatt for å være dumme.
Ellen forteller:
– Skoledirektøren hadde på den tida to rubrikker i vitnemålet: Bestått eller ikke bestått. En gammel bekjent av meg opplevde å få kryss i rubrikken Ikke bestått. Men jeg er ikke dum! sa han. Tenk hvordan de kunne behandle folk!
Ellen forteller at hun har brukt sin egen tante som rollemodell for hovedpersonen, Signy, i fortellingene. Så har ho satt både henne og de andre i persongalleriet inn i virkelige hendelser, som flukt til Sverige, tvangsevakuering og nedbrenning, og vist hvordan det som skjer i storsamfunnet får konsekvenser for familien.
– De to første bøkene har blitt veldig godt mottatt, forteller Ellen. Alle tre er innkjøpt av Norsk kulturråd, noe som sikrer økonomien. I disse dager reiser hun rundt og presenterer den siste boka. Tidligere denne uka var turen kommet til Hatteng.
– Hvem er det som leser bøkene dine?
– Det er både yngre og eldre lesere, særlig lokalt, hvor man kjenner til fornorskningspolikken eller har hørt om den.
Ellen Thorsdalen har arbeidet i skoleverket i sitt yrkesaktive liv, og har også utdannelse som logoped.
– Skrivinga er noe jeg har begynt med først på mine eldre dager, forteller ho.
Tidligere har ho gitt ut bøkene Gunnhild og kjempetorsken (2002) og Stiletthelen som knakk (2008).