Ellen er klar med ny roman

Med romanen Den mørke ilden har forfatter Ellen Thordalen fra Skibotn satt punktum for en trilogi der temaet er fornorskningspolitikken som blei gjennomført med stor kraft blant nord-norske sjøsamer og kvener.

Forfatter Ellen Thorsdalen med si nye bok, Den mørke ilden.

Den først romanen, Mors døtre, kom i 2018. Den andre , Krigen og lengselens galskap, kom i 2020, og nå i 2023 kom altså den siste.

Ellen er nå bosatt i Grimstad, men vokse opp i et sjøsamisk og kvensk miljø i Skibotn. Ho kjenner derfor til forholdene ho skriver om, fra innsida.

Boklansering på Hatteng: Forfatteren leser fra den siste boka si.

Fortellinga om familien i bøkene starter i 1938. I bøkene plasseres familien inn i den virkeligheten som var. På skolen foregikk undervisninga på norsk. Samiskspråklige elever som ikke beherska norsk, kunne ikke tilegne seg kunnskapene sia de ikke skjønte språket, og blei tatt for å være dumme.

Ellen forteller:

– Skoledirektøren hadde på den tida to rubrikker i vitnemålet: Bestått eller ikke bestått. En gammel bekjent av meg opplevde å få kryss i rubrikken Ikke bestått. Men jeg er ikke dum! sa han. Tenk hvordan de kunne behandle folk!

Ellen forteller at hun har brukt sin egen tante som rollemodell for hovedpersonen, Signy, i fortellingene. Så har ho satt både henne og de andre i persongalleriet inn i virkelige hendelser, som flukt til Sverige, tvangsevakuering og nedbrenning, og vist hvordan det som skjer i storsamfunnet får konsekvenser for familien.

– De to første bøkene har blitt veldig godt mottatt, forteller Ellen. Alle tre er innkjøpt av Norsk kulturråd, noe som sikrer økonomien. I disse dager reiser hun rundt og presenterer den siste boka. Tidligere denne uka var turen kommet til Hatteng.

– Hvem er det som leser bøkene dine?

– Det er både yngre og eldre lesere, særlig lokalt, hvor man kjenner til fornorskningspolikken eller har hørt om den.

Ellen Thorsdalen har arbeidet i skoleverket i sitt yrkesaktive liv, og har også utdannelse som logoped.

– Skrivinga er noe jeg har begynt med først på mine eldre dager, forteller ho.

Tidligere har ho gitt ut bøkene Gunnhild og kjempetorsken (2002) og Stiletthelen som knakk (2008).