Gudbenåda samisk forteller fra Oteren

Stor interesse for den samiske fortellerkunstneren Efraim Pedersen.

Oteren har fostra én av de største innen samisk muntlig fortellertradisjon. Men det er det ikke mange som kjenner til. Nå kommer det ut ei bok med 78 av fortellingene hans.

Mannen heter Efraim Pedersen. Ifølge Digitalarkivet blei han født 1. februar 1862 på gården Oterodden, gårdsnummer 55, bruksnummer 1 og var «Fisker husmand».

Forfatter og religionshistoriker Brita Pollan.

Den som utvilsomt kjenner denne fortelleren og fortellingene hans best, er forfatter og religionshistoriker Brita Pollan. I går ettermiddag fortalte ho om Efraim Pedersen og leste fra fortellingene hans for et 20-talls engasjerte tilhørere på biblioteket på Hatteng.

Brita Pollan forteller at ho blei nysgjerrrig på samisk fortellertradisjon da ho for 40 år sia blei kjent med to samiske sagn, sagn som var pensum på studiet hennes. Ja, ikke bare interessert, ho bli rett og slett hekta på denne tradisjonen. Og sia har ho holdt på med det, og med mye anna. Ho har blant annet gitt ut flere bøker

I 1997 gav ho ut boka «Samiske beretninger» på Aschehoug forlag, ei bok som bli svært godt mottatt. Og i februar neste år kommer altså neste, som foreløpig har arbeidstittelen « De døde kommer til bryllup og andre historier».

Brita Pollan fortalte at formålet med besøket i Storfjord i går var å se plassen der Efraim Pedersen bodde, og kanskje finne ut meir om han. Og da ho spurte tilhørerne i går om de kjente til Efraim, viste det seg at størstedelen av publikum ikke bare kjente til ham, men var etterkommere etter ham!

To av Efraim Pedersens etterkommere hadde ho truffet tidligere, nærmest tilfeldig: Kunstnerne Camilla Therese Karlsen og Emil Karlsen. Camilla traff ho i Oslo for flere år sia på ei forestilling med Camilla som bygde på Efraim Pedersens historier. Emil traff ho på en konsert hvor han joiket, og etterpå blei ho sittende i mange timer å snakke med ham om Efraim.

Brita Pollan nøler ikke med å kalle Efraim Pederen en gudbenåda fortellerkunstner. Det er stor sannsynlighet for at ho tar turen til Oteren og Storfjord igjen i februar. Og da med den nye boka i kofferten. Mange har mye å glede seg til!

Én kommentar til “Gudbenåda samisk forteller fra Oteren”

  1. Den viktigste kilden til samiske sagn og eventyr er Just Qvigstads fire bind om ”Lappiske Eventyr og Sagn”. Just Knud Qvigstad (født 4. april 1853 på Lyngseidet, død 15. mars 1957 i Tromsø) var rektor ved lærerhøyskolen i Tromsø, filolog, folklorist og forsker på samisk språk (bl.a. samiske stedsnavn). Han var dessuten politiker og statsråd for Kirkedepartementet.
    Ikke bare oppnådde Qvigstad en meget høy alder – han døde knapt tre uker før sin 104-årsdag – han forble også vitenskapelig aktiv oppsiktsvekkende lenge. Hans siste vitenskapelige publikasjon, om samiske kjærlighetsfortellinger, utkom i 1953, det året han fylte 100. (72 år etter hans første, som utkom i 1881.) Efraim Pedersen var blant hans viktigste fortellere,

Det er stengt for kommentarer.