Tyrkisk på menyen

Mehmet forteller om og viser bilder fra heimlandet sitt, Tyrkia.

I går ettermiddag stod tyrisk mat og kultur på menyen på biblioteket på Hatteng.

Det var Emine Aydemir som med god hjelp av ektemannen sin, Mehmet, som var vertskap. Begge kom til Norge som flyktninger for noen år sia sammen med de to barna sine. Den første tida bodde de i Skibotn, men har nå flytta til Hatteng.

Ved giftemål må brudgommen drikke en kopp med salt kaffe før han får bruden sine foreldres aksept. Mehmet hadde visst slurva med det da han og Elmine gifta seg. Men i går ville Emine at han beviste at han var en verdig ektemann. Kraftige saker, ser det ut til. Men han klarte det.
Tyrkiske matretter, kaffe og te.

I går lot de de vel 20 gjestene, de fleste flyktninger fra Ukraina, bli bedre kjent med Tyrkia gjennom en billedpresentasjon de hadde laga. Gjestene fikk også høre om tyrkiske mattradisjoner, og fikk smake på ei rekke retter. Og kruttsterk tyrkisk kaffe.

Mat

Tyrkisk mat er fargerik, og en viktig del av kulturen. Og så er det slik at mattradisjonene ikke er like i heile landet. I vest går det mer i middelhavskost, mens det i en annen del av landet er mer vanlig med kjøtt, og i en tredje med mer fisk.

Naboskap

I Tyrkia er godt naboskap svært viktig, og ifølge Emine og Mehmet ser man på naboen som en del av familien, og ikke bare en som bor nær deg.

Salt kaffe

Når et par skal gifte seg i Tyrkia, må brudgommen spørre brudens foreldre om tillatelse til å ta deres datter til ekte. Hvis det er greit, må han drikke en kopp salt kaffe! Først da kan paret bli viet.