Mobildekning i det blå

Befolkninga øverst i Kidalen fortviler over mangelfull mobildekning. Kommunikasjonskoordinator i Telenor, Pål Lukashaugen, kan ikke love noen bedring.

Her ligger stolpene. Men for Telenor blir det for dyrt å føre strøm til mobilmasta som var planlagt og godkjent på Bjørnhumpen.

Men ordfører Geir Varvik skriver i en epost til iStorfjord at det likevel jobbes for fullt, både mot Telenor og mot Arva for å finne en løsning.

– Telenor møtte befolkninga i Kitdalen for noen uker sia, og etter det har vi hatt et Teams-møte med dem, samt flere telefonsamtaler. Telenor har hele tida sagt at de ønsker å komme opp med en løsning som skal gi tilfredsstillende dekning, noe jeg må forholde meg til. Målet er sjølsagt at vi på en eller annen måte må få god dekning også i Kitdalen, noe annet skulle bare mangle, skriver ordføreren.

Han føyer til at han som ordfører gjennom flere måneder har hatt svært god dialog med representanter for dem som er berørt, og at han har holdt dem løpende orientert om utviklinga i saka.

Pål Lukashagen. Foto: Kenneth Mellem, Glåmdalen

Lukashaugen heller imidlertid kaldt vann i blodet på dem som håper. Han sier til iStorfjord at etter at Telenor fikk en grunneieravtale for mast og hytte på Bjørnhumpen, har det vært arbeidd med å få de nødvendige tillatelser. Da de var på plass i juni i år, viste det seg at kostnaden med å få strøm til masta, var tredobla sammenligna med den første kostnadsoversikten.

– Vanligvis bruker vi som en tommelfingerregel at det koster 1000 kroner pr. meter å bygge ei slik linke, og her var det snakk om cirka 750 meter, sier Lukashaugen.

Men så viste det seg at strømnettet måtte forsterkes, og Arva måtte opp med en trafo, og kostnaden økte til 2 020 000 kroner, og det var en kostnadsøkning Telenor ikke kunne forsvare.

I mellomtida har Telenor løst sin leveringsplikt for innbyggerne i Kitdalen når det gjelder telefoni.

Lukashaugen forstår frustrasjonen etter at budskapet om stopp blei kunngjort, men i møte med ordføreren og innbyggere i Kitdalen, lovte Telenor å snu hver en stein for å finne en løsning. Etter en ny runde med Arva om en alternativ trasé for kraftlina, viste det seg at prisen blei omtrent den samme. Han sier at ordføreren har opplyst at han prøver å finne eksterne midler til prosjektet, men at det til nå ikke har lyktes.

Det Telenor jobber med nå, er om man kan finne et punkt som bare dekker Kitdalen. Da man må opp med i mast for å få fri sikt til ei anna mast for få inn sambandet. Men det har vist seg at kostnaden vil bli den samme.

Det lille håpet er nå er ifølge Lukashaugen en løsning i forbindelse breiband inn til Kitdalen, som kommunen nå har fått penger til. Han sier at Telenor vil følge nøye med i denne saka, og vil undervegs vurdere om Telenor vil være med på anbudet som kommer.

– Men breiband er teknologinøytralt , så hvis en leverandør leverer tilbud med fiber inn til Kitdalen, så vil det sannsynligvis være en bedre løsning enn mobil, og da er det ikke sikkert at man når i mål allikevel, konstaterer Lukashaugen.

– Jeg har lovt ordføreren å komme tilbake om jeg finner en løsning i saka, men jeg har ikke funnet det pr. i dag, sier Lukashaugen.

Én kommentar til “Mobildekning i det blå”

  1. Dekning over bredbånd hjelper ingenting, da man har like dårlig dekning idet man forlater huset. Fremdeles like dårlig ute på gårdsplassen.

Det er stengt for kommentarer.