Anbud Signaldalsveien

Av Wiggo Hansen

For mindre enn to måneder siden kunne vi på ordførerens FB-sider lese gladmeldingen at” nå klargjøres anbudsdokumenter for opprusting av vei i Signaldalen.”

Det var bevilget 5 mill. til formålet, og halvparten skulle brukes i år med oppstart i høst. Og mange positive
kommentarer og ”likes” selvfølgelig. For det var jo en gladnyhet.

Wiggo Hansen.

Men, selvfølgelig, så kommer nå nyheten at anbudet må avlyses grunnet feil og mangler. Og det er jo ikke spesielt overraskende. Det har liksom vært regelen, og ikke unntaket, de siste årene. Og ordføreren beklager ”glippen” og gjør oss samtidig oppmerksom på at dette er kompliserte greier og lett å gjøre feil.

Men når man leser anbudsgrunnlaget fra kommunen, så dukker det opp et ord vi vanligvis ikke bruker på våre kanter, nemlig ”knusagrus”. Og når man da googler ordet, så dukker det opp et anbud fra Tingvoll kommune på Nordmøre fra 2020, nøyaktig likt det Storfjord kommune har lagt ut nå i høst. Det er bare å åpne lenkene og lese selv. Men de har jo vært
flinke og endret kommunenavnet da…..

Det var altså dette som var så komplisert at kommunen trenger advokathjelp for å få det korrekt. Ja, google kan jo være et herk av og til, og vanskelig å finne det man leter etter. Da kan det jo være flott å ha en dyktig advokat å hjelpe seg.

Men fra spøk til revolver. Her har Tingvoll kommune gjort 90 prosent av jobben, og så klarer vår anbudsekspert i kommunen ved hjelp av advokatfirmaet Kvale å rote det til på oppløpssida.
Hvis det er noen som fortjener et salær i denne saken så er det Tingvoll kommune, som har utarbeidet hele anbudsgrunnlaget som Storfjord har benyttet.

Så kommer det store spørsmålet. Hvor mye har dette rotet kostet kommunen bare de siste fire årene? Og da tenker jeg på bruk av advokater og konsulenter, tileggsfakturering på anbudsjobber, antagelse av dyreste anbud osv. Dette er en pågående skandale som ordfører og
resten av det politiske nivået nå må ta ansvar for og sørge for at det opphører. Når vi vet at dagens system ikke fungerer, så må man finne en annen løsning.

Det finnes dyktige uavhengige konsulenter som kan leies inn og gjøre hele jobben for kommunen. Dette vil i lengden spare kommunen både for penger, bekymringer og dårlig omdømme. Dette sirkuset kan ikke fortsette.

Én kommentar til “Anbud Signaldalsveien”

  1. Takk,Viggo for du taler signaldalingenes sak når det gjelder de kommunale veier i dale .Så nå kan 2,5 million brukes på andre plasser(Skibotn)i kommunen ved neste revidering av budsjettet.Dette skjer år etter år. Ber derfor rådmann og ordfører ta et grep i administrasjonen!

Det er stengt for kommentarer.