Vellykka – igjen

Poteter i lange baner. Kåre Frydenlund selger egendyrka poteter og grønnsaker som hakka møkk, med god hjelp av Heidi Figenschau (t.v.) og Marit Lillebo Figenschau.

Høstmarkedet på Lindevollen er kommet for å bli. I går gikk arrangement nummer to over i historiebøkene. Også det fortjener en en sekser på terningen, om man skal dømme etter engasjement og oppmøte.

Og om man skal snakke om været, slik vi nordmenn har for vane å gjøre, så blei det full klaff i går. Sol og varme som om det skulle være om sommeren. Over 20 grader i september er ikke hverdagskost.

iStorfjord fikk en prat med to av representantene for dugnadsgjengen som står bak arrangementet, Beate Kiil Silli og Nikolai Sabel. Begge er fornøyde med oppslutninga om arrangementet. Mye folk, i år som i fjor.

– Den fineste tilbakemeldinga vi fikk i fjor, kom fra en som sa: Tenk at dette skjer på Hatteng!

I arrangementskomiteen: Beate Kiil Silli og Nikolai Sabel.

I år var arrangementet flytta til den andre enden av Lindevollen for å få større plass for fleire telt. Og for å komme heilt inntil lekeapparatene, slik at ungene også fikk boltre seg som de ville.

Tanken bak markedet er først og fremst sosialt, at folk får komme sammen. Dessuten å skape en kultur for direktehandel mellom kunder og lokale matprodusenter.

Politisk volleyballturnering.

Beate og Nikolai meiner muligheten er veldig stor. Det er vanskelig å få lokale butikker til å ta inn varer fra lokale produsenter, sjøl om de nok har et visst handlingsrom, riktignok ikke så veldig stort. Men de tror at det er mye opp til dem som har den daglige ledelsen i butikkene om de vil satse på lokale produsenter eller ikke.

En tanke bak høstmarkedet er også at det kan gi inspirasjon for folk som måtte ha planer om å produsere lokal mat. Å selge direkte til forbruker vil gi større inntekter til produsenten, sjøl om prisen forbrukeren må betale, ikke er høyere.

Og slik direktehandel har også en sosial side. Å være matprodusent er et ensomt yrke, så å komme ut og møte kunden er bra for bonden, og maten vil kanskje smake bedre når kunden har sett og snakka med produsenten. På den måten vil avstanden mellom bonde og forbruker bli mye kortere. Og det er viktig, meiner Beate og Nikolai.

Carina Heimstad på en tohjulstraktor som var i hennes bestefars eie da slike landbruksmaskiner var vanlige.

I år var det i tillegg til matprodusenter også boder der det var mulig å få kjøpt lokalprodusert husflid og heimebakt brød. Det var kafé og kiosk, og det var loddsalg. Biblioteket holdt åpent med kunstaktivitet for barn og andre. BAKS AS hadde et par av sine anleggsmaskiner på plass, maskiner som særlig vakte interesse hos guttene, både små og store. Og så var det politisk volleyballturnering, ei turnering som muligens kan ende med et “regjeringssamarbeid” mellom SP of AP i ettertid.

Kunstaktiviteter på biblioteket. Her får Ingrid Sveen prøve seg på å lage bilder i vann med Emine Aydemir som instruktør. Til høyre Signe og Maili Andrea som også har prøvd seg.

I år var markedet utvida med ungdomaktivitet på fredagskvelden, der 50-60 ungdommer var innom i løpet av kvelden. Det er også planer om neste år å arrangere konsert på lørdag ettermiddag som en avrunding på høstmarket. Med lokale artister.

Melkevogna – et uunværlig hjelpemiddel på gårdene for noen tiår tilbake.