3500 kilometer – på sykkelsetet!

For et par år sia tilbrakte han fem måneder i ei hytte øverst i Signaldalen. Uten innlagt vann og uten andre bekvemmeligheter som man vanligvis ikke klarer seg uten.

Sönke Matschurek på sin speialtilpassa sykkel. – Med omtrent 21 gir, sier han. Han er ikke sikker.

Sönke Matschurek (30) var handler for hundekjøreren Tom Frode Johansen, og trente unghundene hans i Signaldalen. Jobben, om man kan kalle det det, hadde han funnet på internett – slik som mange andre som søker ufordringer og opplevelser gjør. Lønna er vanligvis bare kost og losji, og litt lommepenger. Og noe meir dersom man guider turister.

Trivelig i godværet på altanen i Paras. Fv. Randi, Marie, Sönke og Bjørn.

Det blei ei spennende tid.

– Her var alt annerledes enn jeg var vant med i Tyskland. Naturen, folket, været, alt!

Hytta ligger et par kilometer fra nærmeste nabo, uten brøyta veg om vinteren, uten mobildekning.

Etter hvert fant Sönke ut han ikke var heilt aleine i skogen. De første han fikk kontakt med, var Randi og Bjørn Rognli, som bort i ett av de få husene i området.

Det hadde seg slik at Sönke skulle ut å trene hundene, for det meste en drøss med viltre unghunder. Men så ville ikke kjøredoningen som Sönke skulle bruke, en velbrukt ATV, starte. Det var høst, det var kaldt og mørkt, og bakken var frossen. Løysinga blei å ta seg fram i nabolaget for å søke hjelp. Han kom til slutt til gården Paras. Her såg det ut til å være folk. Han banka på.

– Og ut kom Randi. Ho såg litt forskrekka ut, men eg fikk komme inn og legge fram ærendet mitt. Det blei til at Bjørn blei med meg for å prøve å få doningen i gang. Vi forsøkte bakkestart, men det var fåfengt. Først etter at vi hadde lada opp batteriet til dagen etter, lyktes det.

Slik var det at Sönke blei kjent med Randi og Bjørn, og seinere det blei det mange besøk.

– Og etter hvert blei vi gode venner, forteller Sönke.

Så gode venner at han, vel tilbake i Berlin hvor han bodde, begynte å sysle med tanker om å vende tilbake. Også på grunn av naturen, som han ville oppleve om sommeren. Etter hvert tok planen form – en ganske så spinnvill plan, iallfall vil mange synes det. Men ikke Sönke. Han ville nemlig sykle heile vegen tilbake. Fra Berlin til Paras øverst i Signaldalen – 3500 km. Til en avkrok i Norge, men riktignok en vakker avkrok.

Sykkelen og utstyret blei gjort klart, og så var det bare å hive seg på pedalene. Etter 12 dager var han i Oslo. Da hadde han sykla gjennom Tyskland og Danmark og tatt ferge fra Fredrikshavn til Oslo.

Da ekstremværet Hans braka laus, hadde Sönke passert uværsområdet.

– Jeg hadde faktisk bare tre dager med regn på heile turen – som tok seks og ei halv uke.

I Bodø møttes han og kjæresten Marie Mickstein (31). Ho hadde kommet dit med tog og buss, og så sykla de sammen derfra til Signaldalen.

– I litt lågere tempo nå, humrer Sönke.

Han syns det mest utfordrende på heile turen var å sykle i de mange og tildels lange tunnelene i Norge.

iStorfjord traff Sönke og Marie hos Randi og Bjørn-Jonny søndag. I vakkert sommervær, med kaffe og kaker på altanen. Randi forklarer kaketilfanget med at Sönke nettopp hadde fylt 30, og da er kaker obligatorisk.

Så sitter de og mimrer om opplevelser de har hatt sammen. Sönke minnes med glede en sledetur til fjells med flokken av unghunder og to voksne lederhunder i tet. Det var mørketid, men på fjellet møtte de sola. En av mange naturopplevelser som det ikke er så lett å glemme.

Snart setter de kursen tilbake til Tyskland, Sönke og Marie. Nå med syklene som bagasje på tog og buss. Fly er fy for Sönke og Marie.