Utstrakt tjuvfiske

Naturoppsynet som skal passe på at reglene om fiske etter anadrome fiskeslag overholdes, melder om at det foregår et utstrakt tjuvfiske både i anadrom sone i sjøen og i elvene i Storfjord.

Luhppuneset – ett av områdene som naturoppsynet har registrert som tjuvfiskeområde.

Lederen i Signaldalelvas grunneierlag, Harald Olsborg, skriver på laget si Facebookside at oppsynet at oppsynet i går kveld ringte inn følgende melding:

Halad Olsborg er leder i Signaldalelvas gruneierlag.
  • Røykenes: Sju tjuvfiskere fra Tromsø i aksjon innafor anadrom sone, som alle blei bortvist.
  • Kvesmenes: Tre tjuvfiskere fra Finland i aksjon innenfor anadrom sone. Bortvist.
  • Melen: Fire tjuvfiskere fra Finland (mulige venner av de tre andre) i aksjon innafor anadrom sone. Bortvist.
  • Pollen for 14 dager siden:  Mange bobiler og en busslast av finlendere som utnytter svakheten i lovverket og fisker på gytebestanden under reetableringa  av  elvene inne i fjorden.

– Og det syns som det er umulig å gjøre noe med det. Finlendere tjener penger på å selge fisketurer i Norge på vår bekostning, skriver Harald Olsborg.

– Lokale helter

– Men det såreste for oss som har lagt ned hundrevis av timer i opprettingsarbeid av elva, er likevel lokale “helter”,   som i festlig lag skryter av ulovlig garnfangster av laks i Signaldalen. Dere burde stenges ute den dagen det igjen er mulig å få lovlig fiskekort. Skam dere! skriver han.

Til iStorfjord sier Harald Olsborg at grunneierlagene i Storfjord tilsammen får 80.000 kroner i tilskudd fra Statsforvalteren. Det er tre frivillige som driver oppsynsvirkstomheta på fritida si, og tilskuddet dekker på langt nær det som er nødvendig.

Oppsynet har heller ikke heller ikke politimyndighet, og kan bare vise bort tjuvfiskere som blir tatt på fersken.

– Det burde vært slik at oppsynet kunne ringe politiet i slike tilfeller, og forvente at politiet kommer med en gang. Slik er det ikke.

– Er ikke dette miljøkriminalitet? Når skal politiet bli like lettbedt som ved tjuvjakt? For ikke å nevne snøskuter, spør grunneierlagslederen.

Også i fjor rapporterte naturoppsynet om økning i tjuvfiske i Signaldaleva, og peikte på fire geografiske områder med særlige utfordringer. Det var aksen Stornes-Stengfossen, områdene rundt Bårnes, Luhppu-området og i Stordalen.

4 kommentarer til “Utstrakt tjuvfiske”

  1. Er det skiltet godt nok på de aktuelle stoppestedene og fiskeplassene?

  2. Det er merket etter evne og økonomi på rasteplasser og langs elven. Det ser ut som “språkproblemer” er en årsak, selv grafisk forbudsskilt (type parkering forbudt) blir forbigått uten å bli forstått. Det er funnet mange Oscar verdige talenter under diskusjon med klientellet oppsynet har kontakt med. Å miste en fisk eller tre fra elven er en ting, vi (SGSA) kan leve med det, om tjuvene kan leve med skammen etter å ha blitt eksponert (notert i oppsynsloggen). Ikke dermed oppfatt meg rundhåndet mot tjuvfiske, her kunne jeg hatt mange forslag til avstraffelse. Den største forbrytelsen er faren for re-smitte med Gyrodactylus salaris av elvene, noe bla. finlendere/svensker kan, med stor sannsynlighet, gjøre. I denne kategorien tilkommer “vanlige turister”, de med en kajakk på skulderen og hue under armen – uten kunnskap om Gyrodactylus salaris. Ingen jeg kjenner vil rykke tilbake til start etter 8 år, så mitt håp er at alle som ser aktivitet i/ved elvene tar en prat med de de ser og orienterer dem om desinfiserings kravet i Norge.

  3. Helt innafor at istorfjord tar opp tjuvfisker temaet som mange oppegående mennesker har vist å som enkelte prøver å avvise… Synes litt synd i de her som endelig kan si at finnlender og tromsøfolk er de som blir tatt.. Men det ties om ukulturen i elvevassdraget som en del oppegående har fått med seg å som enkelte i styr og stell tungt fornekter.. 😁 😎

    1. Tror du må lese artikkelen en gang til Nilsen. INGEN er holdt utenfor, tvert imot, “lokale helter” er spesielt nevnt og har ikke frikort om det er det du mener.

Det er stengt for kommentarer.