GYRO-FOREDRAG SAMLA 40

Knut M. Nergård (foto:TF)
Knut M. Nergård (foto:TF)

SIGNALDALEN Knut M. Nergård fra fylkesmannens miljøavdeling samla 40 interesserte tilhørere da han holdt foredrag om lakseparasitten Gyrodactylus salaris i Signaldalen i går kveld. 


I 2000 ble smitten oppdaga også i Signaldalsvassdraget, og faren for at laksestammen i elva kan utryddes er overhengende. Skibotnelva ble infisert for mange år siden, og det har vært gjennomført to mislykkede rotenonbehandlinger i elva for å bli kvitt parasitten.

Både blant forskere og lekfolk er det delte meninger om bruken av plantegifta rotenon, som så å si slår ut alt liv i elva der den brukes.
Mange mener at laksen vil utvikle resistens mot parasitten etter hvert. Til tross for mange mislykkede forsøk, vil myndighetene forsøke å utrydde parasitten, blant anna ved hjelp av rotenon og oppgangshindere.