Ny årbok med masse storfjordstoff

Nord-Troms historielag er ute med ny årbok, og her har saker fra Storfjord fått stor plass i år.

Bilder fra årboka.

Årboka har kommet ut siden 1975, og de to siste utgavene er det Jan Ronald Olsen som vært årboksredaktør for. I år er årboka på heile 216 sider, og det er rekord.

Og som en ultralokal nettavis for Storfjord, må man jo peike på at i år det det stoff fra Storfjord på mange av disse sidene.

Otertinden, ett av Storfjords mest kjente og fotograferte landemerker, har fått plass på heile 12 sider heilt fremst i årboka – og på forsida.

Årboksredaktør Jan Ronald Olsen.

Bildet av Otertinden på forsida er fra et gammelt postkort, og viser en mann som som står og fisker i Attkjippa like ovafor Signalnesbrua, den gamle. En gutt og ei jente står og ser på. Mannen som fisker er nok umiskjennelige Ragnar Hågensen, som bodde på Signalenes like ved, og som var en ihuga fisker.

Ellers kan man lese om en spennende vinterklatretur Skorpa-guttene Edly Grape og Ivar Olsen gjorde til toppen og om et par andre bestigninger av tinden.

Man kan lese et portrett av Reidun Mellem, opprinnelig fra Elvevoll, og dessuten en artikkel ho har skrevet sjøl: om navn og kallenavn.

Tore Figenschau har skrevet om hvordan lakseparasitten gyrodactylus salaris kom til elvene i Storfjord, og om hvordan den ødela laksebestandene.

Laila Lanes har skrevet om kvensk bosetting rundt Lyngenfjorden og Bjørg Rasch Atterås har skrevet om Skibotn handel – fra 1939 til 1970.

Redaktør Jan R. Olsen sier til iStorfjord at det er viktig, og en smule utfordrende, å få med stoff fra alle kommunene i Nord-Troms.

– Mangler jeg stoff fra en kommune, skriver jeg gjerne en artikkel sjøl, sier han. I denne utgaven har han imidlertid lyktes godt. Her er mye interessant og variert lesestoff for alle, uansett hvor de bor.

Han sier at arbeidet med årboka er en kontinuerlig prosess. Boka ligger på datamaskinen hans i digitalt format, og er heile tida lett tilgjengelig for tilføyelser og forbedringer. Slik kan han arbeide når han har full kontroll over heile prosessen fram til dokumentet er klart og kan sendes til trykkeriet som pdf-filer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *