Sara – hundekjøreren

Ho har vært med på hundekjøring sia ho låg i mammas mage. I mars stiller ho på si største utfordring hittil.

Micro er en av hundene som Sara kan tenke seg å sette inn som lederhund.

Det skjer klokka 1300 lørdag 12. mars i gågata i Alta sentrum. Da går nemlig starten for Finnmarksløpet junior. 14 år gamle Sara Othelie Nyheim Lambela er én av sju (én gutt og seks jenter!) som hittil har meldt seg på. Med seks utvalgte av de 45 hundene ho og foreldrene har i kennelen i Skibotn skal ho kjøre over vidda fra Alta til Šuoššjávri og tilbake igjen ialt 200 kilometer.

Og hva gleder ho seg mest til med løpet?

– Jo, det er å komme i mål og høre sangen de pleier å spille hver gang når det er målgang for en kjører, svarer Sara. Og så gleder jeg meg til at mamma og pappa må kjøpe meg en stor godteripose.

Sangen som Sara ser fram til å høre heter Conquest of Paradise av komponisten Vangelis, en musikk som har rørt mang en hundekjører til tårer ved målpassering etter ei strabasiøs ferd i Finnmarks barske natur.

Den første turen på egen slede gjorde ho da ho var seks. Slik er det i familien Nyheim-Lambela. Det er debut på egen slede i seks-årsalderen for alle barna. Etter hvert blir det større sleder og fleire hundar foran.

Sara forteller at livet med hund passer henne veldig godt. Ho liker å være ute i naturen, liker å stelle med hundene.

Simba går fint i led, og må nok regne med gjøre jobben når Sara starter på Finnmarksløpet junior.

– Foreldrene mine er flinke til å motivere meg. Det er bare å komme seg ut. Å sitte inne heile livet, det går ikke an.

Nå blir de mye trening, fôring, lengre og lengre turer utover vinteren.

Hvor langt løpet er, det har ho ikke brydd seg om å tenke på. Det betyr ikke så mye. Det er nå bra lang uansett.

Hva om det blir uvær?

– Neeei, har ikke så mye erfaring med det, men jeg har nå vært ute i snøstorm en i gang med pappa og en kompis. Det blei veldig kaldt på nesa!

Sara følger i mamma Charlotte og pappa Tomas sine sledespor. Begge de har kjørt Finnmarksløpet, ikke bare én, men fleire ganger. Og Sara har ikke tenkt å være dårligere.

– Jeg har jo alltid ønska å være som dem!

Om det er noe ho gruer seg til?

Jaa-a, det blir mange timer ute, og det kan bli kaldt. Og så er det starten ut fra Alta som er litt skummel. Men det trivelige med starten er at det står tjukt med folk på begge sider av gata, folk som vil gi high five.

Nå har Sara begynt å peile inn hvilke hunder som skal være med. Hannhunder Simba (4) veldig flink i led. En annen er tispa Micro. Lita og smekker. De andre blir plukka ut etter hvert som de viser hvor gode de er. De skal jo gå langt, og de skal fungere godt sammen.

– Det er mye å passe på når man driver med trening, forteller Sara.

– Som for eksempel at hundene ikke skal bli skada, og at de går godt og spiser og drikker godt. Det er viktig hvis man skal ha dem med på løp.

Som de fleste andre hundekjørere venter Sara nå på at snøen skal komme, slik at sleden kan tas i bruk. I januar venter den aller første utfordringa for den som skal debutere på løp: Troms Quest i Øverbygd, som arrangeres 20.-21. januar. Det er et kvalifiseringsløp for dem som skal delta på Finmarksløpet.

– Dessuten blir det nok overnattingsturer ute i vinter, så ho får nødvendig erfaring, lover pappa Tomas, som ikke nekter for at han er både nervøs og spent på vegne av dattera før vinterens løpsutfordringer.

I reglene for Finnmarksløpet junior kan man lese: Finnmarksløpet junior skal være åpent for juniorer fra fylte 15 innen 31. desember inneværende kalenderår og ut året man fyller 18 år. FL-Jr er et sledehundløp tilpasset juniorer etter krav fra Norges hundekjørerforbund. Det er kvalifiseringskrav for å starte i FL-Jr (se påmelding) FL- Jr er et internasjonalt sledehundløp. Deltakeren kan starte med maks 6 og minimum 5 hunder, og komme i mål med minimum 4 hunder.Formålet med Finnmarksløpet junior er å gjennomføre en sledehund-konkurranse for deltakere i alderen 15 – 18 år, hvor man skal finne ut hvilken deltaker og hunder som kan tilbakelegge løpet på kortest mulig tid. Løpet skal gjennomføres kun ved hjelp av deltaker og hundenes egne krefter, og uten hjelp fra andre enn arrangøren sine funksjonærer i sporet, på oppstallingsområdet på sjekkpunktene og på kontrollpunktene. Deltakeren med sine hunder må være rustet for å takle forskjellige værforhold som man kan forvente å møte i Finnmark. Finnmarksløpet junior gjennomføres på naturen sine premisser, der vær og føreforhold kan variere ut fra hvor deltakerne befinner seg til enhver tid. Deltakeren må ha gode ferdigheter når det gjelder friluftsliv og stell av hund. Dette for å kunne gjøre best mulige vurderinger for seg

Én kommentar til “Sara – hundekjøreren”

  1. Det kommer sikkert til å gå heilt supert! Lykke til!

Det er stengt for kommentarer.