Lyngshest-date på Naimak

Du må ikke komme her og komme her!

Søndag formiddag var det hingsteslipp hos Malene Siikavuopio på gården Naimak i Kitdalen.

Den tre år gamle hingsten Mio hadde fått ti år gamle Laila fra Manndalen på besøk. Nå var ho i brunst og skulle bedekkes. Men det skulle vise seg å være meir utfordrende enn Mio satte pris på. Den voksne dama erta Mio heile tida, og lot som ho ikke ville ha noe med unggutten å gjøre. Noen velrettede spark skulle nok få jyplingen til å skjønne at han ikke måtte være for brå.  Og slik holdt de på. Den eine tilskueren etter den andre blei lei og dro sin veg. Og ikke veit vi, men når de to blei aleine utpå kvelden, kunne det nok skje at ting ordna seg.

Det er Malene Siikavuopio som eier hingsten. Han blei nylig kåra og godkjent for avl, og var klar for jobben. Malene er sjette generasjon på gården, som blei grunnlagt av Johan Petter Naimakka. Og lyngshest har det vært på gården heile tida.

Malene forteller at Mio har sjeldne og lite brukte linjer,  og at de gjerne tar imot flere hopper på gården.  Lyngshesten har lenge vært en trua hesterase, og sjøl om det i 2021 var 1503 levende lyngshester og blei bedekt 167 hopper, er rasen fortsatt i faresonen, meiner man.

Les meir om hest i rimfakse.no!

Fra  gårdens egen Facebook-side har vi saksa følgende: Johan Petter kom til Kitdalen i 1873 og etablerte Naimak gård. Siden den gang har det vært sammenhengende gårdsbruk på gården med både hester, kyr, sau, geiter, høns og gås på forskjellige tidspunkt. Nå driver 5. generasjon og 6. generasjon er klare til å overta.  Johan Petter brukte hestene flittig i sitt arbeid som kjentmann og los over fjellene. En trofast, liten og sterk hest.

Laila er det Katharina Niva som eier. Laila har hatt to føll tidligere, og  nå ville eieren at det skulle bli et tredje.

Oppdatering mandag 1040:
Nå i formiddag skjedde det fleire ganger.
– Ho var nok bare litt sjenert, kommenterer Malene, som har videofilma paringa.