Enkel kontorforretning tok to år

Det gikk to år før sluttstrek kunne settes for innløysing av festetomt på denne gården i Signaldalen.

Festetomta var oppmålt med tinglyst målebrev. Nå ønska Aud Nystad innløysing av tomta, til sjøleiertomt. En enkel sak som kunne gjøres som ei kontorforretning. Visste ho. Men det skulle ta to år før sluttstrek kunne settes.

Det heile starta i midten av mai i 2020, da søknaden om innløysing av festetomta blei sendt. Etter halvannen måned blei søknaden av kommunen vurdert som komplett, og fradelingsvedtak ble fatta 9. desember samme år. I fradelingsvedtaket står det blant anna at tilsendt faktura skal betales i sin heilhet før grunneiendommen tinglyses, og at det er rekvirert oppmåling samtidig med vedtak.

Klagefristen var tre uker. Aud klaga ikke, og faktura skulle dermed være sendt ut. Det blei den ikke.
– Nå skulle kommunen behandle kravet om matrikkelføring uten unødig opphold. Det står også å lese på kommunens egne nettsider, påpeiker Aud.
Ho viser til at denne saka gjelder ei oppmålt festetomt fra midten av 1990-tallet med tinglyst målebrev, slik at fysisk oppmåling i terreng ikke var nødvendig. Den var jo allerede utført.
Først i november i fjor, etter halvannet år, blei den til slutt tatt som ei kontorforretning, slik den burde fra starten av.

  1. juni i fjor hadde det gått 16 uker siden klagefristen gikk ut. Ifølge matrikkelloven skulle nå gebyret reduseres med en tredel. Da fakturaen endelig kom 9. juli, var det ikke tatt hensyn til det. Fullt oppmålingsgebyr, det skulle være 70 prosent, og feil beløp.

– Jeg sender en epost til kommunen der jeg påpeiker at beløpet er feil, og at gebyret skal avkortes på grunn av saksbehandlingstid over 16 uker. 2. september fikk jeg kreditnota, og ny faktura med 70 prosent av ordinøært gebyr. Jeg betaler innen fristen, slik at saka kan ferdigstilles og tomta tinglyses.

Men tida gikk, og det blei oktober uten at noe skjedde. Da hadde kommunen oversittet saksbehandlingsfristen med 32 uker!
– Ifølge matrikkelloven skal gebyret da reduseres med ytterligere en tredjedel. Det er kommunen som matrikkelmyndighet som skal se til at lovverket og tidsfrister overholdes, sier Aud, og føyer til:

– Det er ikke «den vanlige mannen i gata» som skal følge med i at alt går riktig for seg. Nå kjenner jeg lovverket i slike saker, men det er det ikke alle som gjør, og de kan risikere å betale for mye dersom kommunen ikke overholder fristene.

Nå blei altså saka til slutt tatt som ei kontorforretning. Det skjedde først i november i fjor, og i januar i år blei tomta tinglyst og oppretta i grunnboka.

Tilbakebetaling lot vente på seg
Nå skulle kommunen uten videre refundere Auds tilgodehavende.
Det skjedde ikke. 24. januar 2022 gav Aud Nystad kommunen en frist på to uker til å tilbakebetale fremsatt refusjonskrav, nær 6000 kroner. Da kommunen ikke betalte, klaga ho til Statsforvalteren. I et vedlegg til klagen lister ho opp en detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet i saka.

Ber kommunen snarest mulig undersøke status
I et brev til Storfjord kommune skriver Statsforvalteren blant anna:
– Hvis det vil ta uforholdsmessig lang tid å besvare en henvendelse, skal det organ som mottok den snarest mulig gi et foreløpig svar med angivelse av grunnen til forsinkelsen, og så vidt mulig en angivelse av når svar kan forventes. Dersom svaret av ulike grunner fortsatt ikke kan gis, må forvaltningsorganet i henhold til god forvaltningsskikk forventes å holde parten jevnlig oppdatert i forhold til sakens fremdrift.
Statsforvalteren vil på denne bakgrunn anmode om at kommunen snarest mulig undersøker status for behandlingen av refusjonskravet fra Nystad, og gir henne et skriftlig svar senest innen 29. april 2022. Vi ber om å bli oppført som kopiadressat på kommunens brev til Nystad.

I mai kunne endelig Aud Nystad motta pengene ho rettsmessig hadde krav på, nær 6000 kroner. En to år lang kamp mot kommunalt byråkrati var over.
– De pengene hadde jeg nok ikke fått hadde jeg ikke klaga til Statsforvalteren, meiner ho.
Nå oppfordrer ho folk som er i liknende situasjon til å følge med hvis det drøyer med saksbehandlinga. Ho trur det er mange. De kan tape tusenlapper hvis de ikke følger med.
– Matrikkelforskriftens paragraf 18 er mitt tips, sier ho.