Et kvart århundre med lyngshest

Ingvild Maria Koht Furnes brenner for hest. Lyngshest. Her med Arn.

Han var sju. Ho var 11. Det var slik det begynte. De skulle få 25 år sammen. I fjor gikk Pieer ut av tida. Var det slik det skulle slutte?

– Nei. Jeg hadde to muligheter: slutte, eller satse på nytt. Det blei det siste.

Slik oppsummerer Ingvild Maria Koth Furnes livet sitt med hest til nå. Lyngshest. For det er lyngshest som gjelder.

– For den hesterasen stod jo i fare for å dø ut tidligere?

– Står i fare! presiserer Ingvild. Ho veit hva ho snakker om. Ho er med i styret for avlslaget for lyngshest, og kjenner situasjonen.

– Den siste oversikten jeg har, viser at det i 2021 blei det bedekt rundt 160 hopper totalt på landsbassis. Tallet for fødte føll i 2021 var 118 forteller ho, og føler seg ikke heilt trygg på at det holder for å sikre rasen.  (Kilde rimfakse.no)

– Det er nå nesten håplaust å få kjøpt en voksen, utdanna lyngshest.

For Ingvild Maria slutta altså ikke hestelivet da Pieer fikk ut av tida i fjor, 32 år gammel.

Pieer. Begge foto: Privat.

– Jeg fikk med meg mamma på ei salgsvisning i Målselv. Vi skulle bare se på hester. Men med oss heim hadde vi Arn (f. 2017). Ååå? sa mamma. Jeg visste ikke at vi skulle kjøpe hest! Det fortsatte med Trøffel (f. 2016) som kom fra Trøndelag.

Og nå har det blitt to unghingster til: Bardo Nord (f. 2020) og Lunde Rolffa (f. 2021)

– Når de blir tre år, håper jeg at jeg får dem godkjent for avl, sier Ingvild Maria.

For et par år sia nådde satsinga på lyngshest et nytt nivå for henne da en stall med seks bokser blei ferdig.

– Jeg hadde ikke noe småbruk eller en gård å arve, så det blei til at jeg måtte finne meg ei tomt å bygge på. Fra kommunen fikk jeg tilbud om dette stedet, midt i tetteste furuskogen. Men det var ikke bare ulemper med skogen. Vi fikk massevis med gratis tømmer som vi fikk saga på familiens egen sag. Og alt vi har av gjerder rundt ridebanen, er fra skogen som stod her, forteller Ingvild Maria.

Men det har likevel kosta. Hvor mye vil ho holde for seg sjøl, men ho er takknemlig for god støtte fra Storfjord kommune og Sametinget.

Nå er det heldigvis ikke bare utgifter med hestene. Ingvilds stall har seks bokser, og to av dem leier ho ut. I tillegg har ho faste gjester som kommer og rir.

– Og så skal vi på Ridddu Riddu i år som i fjor og ha ridning for barn.

– Ellers skal Sofia (13) på rideleir med Trøffel også i år. Sofia behersker alle typer ridning og er svært interessert. Og så håper vi på noen fjellturer også i år. Det fins mange muligheter for turer med hest. I fjor var vi for eksempel på tur med andre hestefolk opp gjennom Kåfjorddalen.

Sofia og Ingvild Maria gjør Trøffel klar for en ridetur.

Så er Trøffel gjort klar for å ta noen runder med Sofia i salen. Det ser ikke ut til at noen av dem misliker det. Innved stallveggen står Arn og rykker litt utålmidig og lurer på om ikke også han skal få boltre seg på ridebanen.