Digital motorveg

Fra 15 Mbit/s til 100 Mbit/s. Skjermdump av epost fra min fiberleverandør.

Det var for 29 år siden. Eg jobba som journalist i en herværende (som det heter) avis. Avisen var en nykomling i Troms, men helt i tet på det digitale området.

Avissidene ble laga  på skjerm, og det var nytt på den tida. Sakene ble sendt ved hjelp av et såkalt modem fra lokalredaksjonene til hoveradaksjonen. Eg hadde laga en sak, og skulle sende den. Bib-bub-byp-bip, peip det flere ganger i modemet, og så blei ei rød lampe tent. Cirka et minutt senere slukket lyset. Var saken sendt? Eg måtte ringe hovedredaksjonen for å sjekke.

– Saken er i hus, svarte redaktøren lakonisk, men ikke uten et snev av stolthet i stemmen. Systemet fungerte. OMG!

Eg hadde skrevet omtrent ei A4-side og det tok ett minutt å sende saken. Farta på modemet var 300 baud, noe som betyr at det ble sendt 300 såkalte bits pr sekund. For enkelthetens skyld kan vi si at én bokstav tilsvarer en byte eller 8 bits. Modemet ekspederte altså 37,5 bokstaver pr. sekund.

Slik holdt vi på lenge.

Men så kom det noe som gikk under betegnelsen ISDN, Integrated Services Digital Network (tjenesteintegrert digitalt nett) ifølge Wikipedia. Svimlende fart! 400-500 ganger raskere! Det var egentlig ufattelig. Nå kunne til og med ferdigproduserte avissider sendes på ISDN-linje til trykkeriet, og dødstrek ble flytta flere timer fram i tid.

Til nå hadde tekst og bilder blitt klistra opp på papp-plater med plass til to avissider på hver, og sendt med ferge og buss til trykkeriet.

Men nå var det vel ikke mulig å oppnå raskere nett, trudde vi.

Så feil kan man ta!

For mer enn 10 år sida fikk vi høre om noe som kaltes fibernett. Digitale signaler kunne sendes ved hjelp av lys.

I utkant-bygda der eg bor, blei det bestemt at fiber, det var noe vi skulle ha. Og slik blei det. Bygdefolket bretta opp ermene og begynte å grave grøft for fiberkabelen. 30 kilometer! Et prosjekt så dristig at det ble enorm oppmerksomhet i mediene, både de lokale og riksdekkende.

Men prosjektet ble fullført, og i 10 år i disse dager  har bygdefolket kunne «sørfe på nettet», med hastighet på 10-15 megabits pr. sekund (Mbit/s). En megabit er lik 1 000 000 bit, eller 1000 kilobit.  Herlighet!

Og nå varsler min fiberleverandør at hastigheten heretter skal bli 100 Mbit/s. På ei 100 Mbit/s-linje kan man laste ned (eller opp) datamengder tilsvarende 12,5 millioner bokstaver i sekundet. I sekundet!