Skibotn-jente topper valgliste

Nora Ollila.

Nora Ollila fra Ørnebakk-slekta i Storfjord og Lasse Lyngmo, leder av Ullsfjordopprøret topper lista for Nordkalottfolket i Gaisi til årets Sametingsvalg. 


Nora Ollila, tidligere leder i Kveeninuoret og styremedlem i Norske Kveners Forbund topper lista til det samiske partiet Nordkalottfolket til årets Sametingsvalg. Ollila som har både samisk og kvensk bakgrunn er oppvokst i Tromsø men har slekta si fra Skibotn i Storfjord.

Nordkalottfolket har de senere år nettopp frontet budskapet om kvensk og samisk likeverd – og spesielt med fokus på sjøsamiske rettigheter. I tillegg til Nora Ollila, stiller også leder av ”Ullsfjord-opprøret” i vinter – Ullsfjordingen Lasse Lyngmo på 2. Plass.

Lasse Lyngmo (skjermdump NRK)

Lasse Lyngmo er fisker fra Svensby, som er blitt kjent etter sin kamp og på vegne av fiskerne i Ullsfjorden for en oppdrettsfri fjord.

– Vi er kjempeglad for å ha Ollila og Lyngmo med på laget. Dette året går sjøsamene og kvenen til valg i felleskap for å styrke kystfolkets rettigheter – og det bærer våre lister preg av.

Det sier Toril Kåven, presidentkandidat og partileder for Nordkalottfolket.

– For oss er dette en stor og historisk begivenhet: det er førte gangen vi stiller liste i Gaisi, og syns vi har fått med de aller beste folkene. Nå gleder vi oss bare til fortsettelen!

Avslutter Kåven 
Nordkalottfolket stiller lister i fire kretser i år.

Her er valglisten for Gaisi Valgkrets:

Nora Marie Ollila , 1995   Student, Tromsø
Lasse-Håvard Lyngmo, 1973   Fisker, Svensby
Lone Beate Ebeltoft, 1969   Barneveileder og syerske, Krokelvdalen
May Kristin Knutsen, 1975   Fagarbeider, Kvaløysletta
René O. Hansen, 1968   Tømrer, Nordkjosbotn
Roar Olsen, 1963   Bedriftseier, Tromsø
Lisa Vangen, 1975   Museumsleder, Samuelsberg
Nils Petter Aanesen , 1963   Fisker, Tromsø
Nils Samuelsen, 1949   Pensjonist, Birtavarre
Kalle Willhelm Ollila, 1992   Student, Tromsø