Nygårdsk ekkokammer

Det var interessant å lese kommentaren til Oddvar Nygård (ON) i Nordlys fredag. 

– I 2017 bør vi uroe oss mer over Putin, skriver ON. Hele kommentaren er et ekko av PST sin trusselvurdering, som ble presentert nylig. Og man blir jo skremt av PSTs skremsler, og Nygård gjentar dem, for sikkerhets skyld. Og det er vel det som er meininga: At vi skal bli skremt og deretter applaudere innkjøpet av 52 jagerfly og ditto torpedobåter, skreddersydd for USAs kriger i ulike deler av verden.

Vladimir Putin har ikke gode hensikter, har eg forstått: Han vil blant anna manipulere Stortingsvalget til høsten, slå ut elektrisitetsforsyninga og lamme internett  i Norge. – Det er i første rekke Russland som har intensjon om og kapasitet til å utøve etterretningsvirksomhet med et stort skadepotensial for Norge og norske interesser, fastslår PST –  og ON.

CIA har jo vist oss hvordan han, Putin altså, sørga for å få «sin» mann inn i Det hvite hus ved hjelp av det som heter cyber-angrep, på nynorsk. Det blir spennende å se hvem Putin får inn i det norske Storting ved valget til høsten. Eg ser ikke bort fra at det er Senterpartiet som er Putins parti. De har jo svært så god vind i seilene for tida.

Nå har jo  CIA har hatt store problemer med å framlegge bevis for det de skriver om i sin mye omtalte rapport om cyber-angrepet i forbindelse med presidentvalget i USA. Den havner vel i samme skuff som CIA-rapporten om Iraks masseødeleggelsesvåpen, som førte til Irak-krigen i sin tid. Det var ingen som fant masseødeleggelsesvåpnene som CIA hadde sett.

Det er stor fare for å havne i samme kategori som illojale finnmarkinger hvis man stiller seg kritisk til PST og  CIA sine rapporter. Finnmarkingene ble jo nylig beskyldt for å ha en «sterkere binding til Russland enn til Norge».

Man skal jo ikke være naiv, men det må være lov å vente noe anna enn antakelser og påstander fra PST sin side. Hvorfor stiller ikke journalistene kritiske spørsmål om de påståtte cyberangrepene? Hvorfor vil Putin skade Norge? Hvordan kan han påvirke stortingsvalget? Er det kanskje han som sørga for at indere fikk kontrollen over nødnettet nylig?

Hvorfor er det ikke grunn for mange til å frykte USA mer enn Russland?

Etter at Edward Joseph Snowden lekket graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til The Guardian og The Washington Post i juni 2013 kan det være god grunn til å spørre.

Snowden fikk etter hvert asyl også i Venezuela, og landets president, Nicolás Maduro, begrunna innvilgelsen på følgende måte, ifølge TV 2:

«Han har fortalt sannheten, i opprørerens ånd, om at USA spionerer på hele verden. Hvem er den skyldige? En ung mann som fordømmer krigsplaner, eller den amerikanske regjeringen som bevæpner terroristene i den syriske opposisjonen, som er mot folket og den legitime presidenten Bashar al-Assad?»

Putin har blod på hendene, han også. Blodet har flytt i Russlands involvering i Afghanistan, Ukraina, Syria, Tsjetsjenia og andre tidligere sovjetrepublikker.

USA og NATO er slett ikke «dårligere»:  Gulfkrigen mot Irak i 1991, invasjonen i Somalia i 1993, krigen i Bosnia 1993-95, Kosovokrigen i 1999, Afghanistankrigen fra 2001 fram til i dag, Irak-krigen fra 2003 til 2011, krigen mot Libya i 2011, og i 2012 Syria, hvor Norge deltar på opprørernes og jihadistenes side (nasjonalkoalisjonen),  mot den lovlig valgte regjeringa.

Ifølge forfatter og filmskaper John Pilger  har USA nå 400 militærbaser som innringer Kina.

Det er kanskje mange rundt om i verden som har større grunn til å frykte USA enn Russland. Men nå er det Russland som skal demoniseres.

Én kommentar til “Nygårdsk ekkokammer”

  1. Godt skriveri om Russland og USA / NATO og demmes sikkerhetspolitiske forhold til hverandre.

Det er stengt for kommentarer.