Nå er turboka for Nord-Troms her!

Jan R Olsen med ny bok, På tur i Nord-Troms.
Jan R Olsen med ny bok, På tur i Nord-Troms.

Nevn en topp i Nord-Troms, og naturfotograf og forfatter Jan R Olsen har vært der.

Nå kommer fotografen og tur-entusiasten med ny bok, På tur i Nord-Troms.

– Ja, det har blitt mange turer, og jeg har kommet ut av tellinga, sier Jan R.

– Men det har blitt 90 000 høydemeter og 1900 kilometer i lendet, legger han til.

– Og hvilken av turene har vært den heftigste?

– Det må ha vært dagstur til Store Kvænangstind. Svaret kommer etter en liten tenkepause, det er mange å velge blant.

– Hvorfor?

– Det var spesielt, blant anna med organiseringa med å komme seg dit, og det er helt på grensen av hva jeg er villig til å gjøre i fjellet  uten sikringstiltak. Dessuten måtte jeg ta turen to ganger, for første gangen ble jeg overraska av tåke, og så ingen ting. Ja, det var heftig!

Jan R har jobba med bok-ideen i tre år, og det var tidlig klart at oppfølgeren til boka om Lyngsalpan måtte bli ei turbok.

– Det er gitt ut mange turbøker, men ingen for Nord-Troms. Så det var helt naturlig, for jeg har sjøl gått på turer hele livet. Han forsikrer at han ikke har kopiert noen av tidligere utgitte turbøker, men han har henta ideer fra dem.

– Jeg har sett mange, og sett hvordan jeg ikke skal gjøre det, sier han.

Mye av stoffet var allerede klart på forhånd, og at de lange turene skulle med i boka, var sjølsagt.

Men det meste av arbeidet med stoff  til boka har vært gjort de siste to åra, særlig siste sommer og høst. Blant anna turen til Otertinden, en utfordrende tur som har stått på lista over turmål lenge.

– Hvem har du skrevet boka for?

– Det er jo først oig fremst folk som liker å gå på tur, men også folk som ikke går så mye på tur vil nok finne interessant stoff i boka, som for eksempel luftfoto fra mange steder i regionen.

Jan R har registrert at folk går mer på tur nå enn tidligere, og her har kommunenes satsing på trimpostkasser og toppturer hatt stor betydning for den økende interessen for å gå på tur, tror han, og håper at boka hans kan inspirere enda flere til å gå på tur.

Som naturfotograf og utgiver av Nord-Tromskalenderen gjennom mange år, har Jan R et rikholdig billedmateriale og velge i.

– Ja, det ble et dilemma etter hvert. Hva skulle jeg ta med?  Sidetallet i boka ble etterhvert altfor høyt, så jeg måtte begrense meg, men likevel sørge for at det ble turer som passer for alle. Og så ville jeg dekke alle årstider, nesten.

– Og hvilken årstid liker du best?

– Tja, alle årstider har jo sin egen sjarm, men det blir nok høsten. Insektene er borte, det er flotte farger,  og luften er klar.

– Hvilke planer har du for neste utgivelse?

– Det blir en oppfølger til denne boka. Det er fremdeles mange steder jeg skulle vært på, og turer som det ikke ble plass for i denne boka. Jeg har et to-årsperspektiv på prosjektet. Men først må jeg se hvordan det går med salget av denne boka.

Storfjord er første kommune ut i boka, og her er det ti turer som er beskrevet på nær 60 av de ialt 370 sidene.