Jan Erik Grape med ny bok

skibotn-mittet
Hotellet i “bybildet” i Skibotn i begynnelsen av 1950-årene. Den store bygningen til venstre i bildet (øverst), med korsform, er kirka (bedehuset). Den store, hvite bygningen i motsatt kant av bildet er Hotellet, og på motsatt side av gata, rett til venstre i bildet, er den store bygningen der Johan Beck AS sin butikk. Bildet er et utsnitt av et postkort fra Mittet.

Jan Erik Grape, opprinnelig fra Skibotn, er klar med ei ny lokalhistorisk bildebok fra Skibotn. 

Den er i salg en av de første dagene , opplyser forfatteren.

Forsida av Jan Erik Grapes nye bok.
Forsida av Jan Erik Grapes nye bok.

– Boka er på mange måter en oppfølger til en bok jeg ga ut i 2013. Min rikholdige samling av gamle bilder er blitt vesentlig større siden den gang, og nye fortellinger, som fortjener å komme fram, blir fortalt.

Det skriver forfatteren i ei pressemelding. Han skriver videre:

Jan Erik Grape med ny historisk billedbok.
Jan Erik Grape med ny lokalhistorisk billedbok.

“Boka er tenkt å ha interesse for alle som bor i Skibotn i dag, og også for alle andre med en eller annen tilknytning til stedet eller med interesse for hva som har rørt seg i bygda i tidligere tider. Men der er også bilder fra noen av de tilgrensende områdene, og der er bl.a. en fortelling som viser hvordan en reise til Tromsø i begynnelsen av 1950-årene kunne være. For det vises ikke bare bilder, der er også mye tekst med informasjoner og fortellinger knyttet til bildene.

Andre verdenskrig var en begivenhet vi stadig kommer tilbake til. I boka får vi se hvordan livet kunne være for noen under krigen, og der er bilder og fortellinger som ikke mange kjenner til fra før.

Jeg har en forestilling om at skolene i kommunen bør ha interesse av boka for å gi elevene noe av kunnskapsbakgrunnen de bør ha om stedet (og kommunen) de vokser opp i. Her er helt sikkert også mye stoff som de fleste voksne personer i dag ikke kjenner så mye til. Spesielt tenker jeg at utflyttede bygdefolk og deres etterkommere vil finne mye som bidrar til å holde tilknytningen ved like. Mange vil nok også finne boka som en god idé for gave, som bl.a. julepresang.”

Her kommer en smakebit av innholdet i boka:

Hotellet i Skibotn 
Da jeg vokste opp, var der en hvit, ruvende bygning midt i Skibotn sentrum. Den sto på motsatt side av gata fra Johan Beck sin butikk. Det var Hotellet. Huset ble kalt for Hotellet, men det var ingen gjester der. Det var ingen som bodde der i det hele tatt eller noen som brukte huset. I mørke høstkvelder kunne huset virke dystert og skremmende og innenfor de tomme, tildels knuste, vinduene var det bare spøkelser som huserte. Men på lyse dager kunne man våge seg inn, og da var der lite å se. Der var ingen møbler, bare litt etterlatt skrot her og der.

Les også: Gir ut lokalhistorisk billedbok

 

 

3 kommentarer til “Jan Erik Grape med ny bok”

Det er stengt for kommentarer.