Søkk borte!

Her ved denne containeren skulle det vært rundt 60 lysstolper. Da Magnar Ryeng og arbeidslaget hans kom for å ta hånd om stolpene i går formiddag, var det bare to igjen.
Her ved denne containeren skulle det vært rundt 60 lysstolper. Da Magnar Ryeng og arbeidslaget hans kom for å ta hånd om stolpene i går formiddag, var det bare to igjen.

Et arbeidsgjeng fra Lyngsalpan Vekst (LAV) trudde knapt sine egne øyne da de kom til Kitdalen i går formiddag.

Etter en avtale med Troms Kraft og Avfallsservice skulle LAV demontere traverser og armaturer fra rundt 60  høyspentstolper som Statnett hadde tatt ned i Norddalen. Stolpene skulle dessuten kappes opp, og alt skulle legges i containere for borttransport.

Men da de kom til stede, var stolpene borte. De lå kun et par stolper og noen traverser igjen.

Arbeidsleder Magnar Ryeng vet ikke riktig om han skal le eller gråte, og det visste visst ikke mannen fra Troms Kraft heller.

– Han hadde lett etter stolpene før vi kom, men de var søkk borte, forteller Magnar.

En stabel med 60 høyspentstolper er ikke småtterier, og Magnar regner med at de som har stjålet stolpene, må ha hatt godt utstyr.

– Vi hadde iallfall skaffa oss nytt utstyr for å hanskes med jobben, forteller han.

Avtale
– Vi hadde en avtale med Avfallsservice om jobben, og prisen var avtalt. Det sier avdelingsleder Roy Åge Johansen i LAV. Han føyer til at det selvsagt ikke er aktuelt å kreve betaling siden det ikke ble noe av jobben.

– Vi tapte jo noen kroner på det, og hadde kjøpt inn litt grovt verktøy for å klare jobben. Nå får vi ha verktkøyet til gode, sier han.
(Saken fortsetter under bildet).

kitdalen-111016_7

Sporløst borte
Arvid Johansen i Troms Kraft Entreprenør AS opplyser til iStorfjord at etter at TK hadde tatt ned stolpene, ble de flydd ned til bilveg. Det skjedde sist fredag.

– Men da vi kom opp i går for å ta rede på sakene, var alt borte, forteller han.

Ifølge Johansen er stolpene hver 9-10 meter lange, så det har minst vært nødvendig med en traktor med henger for å fjerne dem.

TK har utført arbeidet med stolpene på oppdrag fra Statnett, og har meldt inn forholdet som et avvik.

Stolpene var innsatt med kreosot, og for spesialavfall å regne. Ikke billig å bli kvitt, med andre ord. Nå slipper iallfall oppdragsgiveren den kostnaden.

Byggeleder Knut Flatvoll i Statnett sier at avviksmeldinga er mottatt, og vil nå bli behandla av Statnett. Mer enn det kan han ikke si nå.

Det var her i Norddalen at de 60 lysstolpene ble tatt ned.
Det var her i Norddalen at de 60 lysstolpene ble tatt ned.

– For tidlig å si noe om tiltak
Kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett opplyser at det er Troms Kraft Entreprenør som utfører arbeidene i Norddalen på oppdrag for Statnett.

– De kabler cirka 5 km av en 6kV linje hvor stolpene kommer fra luftlinja som er revet. Stolpene var lagra på baseplass og var klare for uthenting. De ble plassert på baseplassen fredag 7. oktober. Da avfallsselskapet, etter avtale med Troms Kraft, skulle hente dem mandag 10 .oktober, var de borte.

Forholdet er altså  meldt inn som avvik til Statnett og vil bli behandla.

– Det er for tidlig å si noe om tiltak når det gjelder  hendelsen per nå, skriver Berit Erdal i en tekstmelding til iStorfjord.