Nytt radarsystem

eiscat3d
NYTT RADARSYSTEM: Slik planlegges det nye radarsystemet bygd ut i Skibotn. Dette blir den største enkeltinstallasjonen av internasjonalt forskningsutstyr på fastlandet i Norge. (Illustrasjonsfoto)

 I DAG OFFENTLIGGJORDE Forskningsrådet at de bevilger 288 millioner kroner til å bygge og drifte et nytt radarsystem, som skal studere atmosfæren over den nordlige halvkulen.

Radaren blir den største enkeltinstallasjonen av internasjonalt forskningsutstyr på fastlandet i Norge. Blant annet skal det bygges ny antenne i Skibotn.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttaler at dette vil være et løft for romforsknings- og romindustrimiljøet.

Med UiT i spissen
UiT Norges arktiske universitet skal koordinere den norske innsatsen i dette felleseuropeiske samarbeidet, som har navnet EISCAT_3D.

– Vi er svært glade og takker for bevilgningen til EISCAT 3D – en nødvendig oppgradering av utstyr til studier av den ytre atmosfæren. EISCAT-antennen på Ramfjordmoen har vært viktig, men er utdatert og med den nye store bevilgningen kan Norge delta i et internasjonalt nettverk av forskere som kan bringe romforskningen et langt stykke fremover, sier rektor Anne Husebekk ved UiT.