Borgen bygger, billig

Fra det nye undervisningsbygget på Borgen.
Fra det nye undervisningsbygget på Borgen.

Ungdom i Oppdrag på Borgen bygger nytt undervisningsbygg – for en tredel av ordinær pris.

Går det som byggeleder Leif Braathen på Borgen håper, kan bygget stå ferdig neste sommer. Og da vil prislappen for bygget med ei grunnflate på 330 kvadratmeter være rundt 3 millioner kroner, håper han.

– Skulle vi fått det levert nøkkelferdig, ville det kanskje kosta 9 millioner, sier han.

Nytt system
Årsaken til at kostnaden kan bli så lav, er blant anna  å finne i et helt nytt byggesystem: Vegger og tak bygges av elementer, Sip Panel, med en sementbasert plate på begge sider og med en polyuretankjerne i mellom, levert av Sipnorge. Vann- og vindtett, stor bæreevne og svært god isolasjonsevne.

Ifølge produsenten er Sip Panel overlegent bedre enn tradisjonelle byggemetoder basert på trelast, fordi SIP Panel gir kortere byggetid, raskere tett bygg og betydelig lavere arbeidskostnader.

Sip Panel settes sammen ved hjelp av et effektivt Cam-lock system som gir eksepsjonelt hurtig montering av golv, vegger og tak. Det er  snakk om 60 prosent reduksjon i byggetida på råbygget.

Systemet er enkelt å bruke, og med litt veiledning på forhånd kan nå et gjeng med flinke amatører sette opp nesten hele bygget på Borgen på egen hånd.

Se videoreportasje her:

https://vimeo.com/185202503