Med kongeparet i Helsingfors

riitta-leinonen
– En stor ære å bli invitert til middag med kongen, konstaterer Riitta Leinonen i Nordkalottens grensetjeneste.

– Dette er en stor ære, og betyr at  det arbeidet Nordkalottens Grensetjeneste driver, er blitt lagt merke til.

Det sier Riitta Leinonen Nordkalottens Grensetjeneste, som holder til i det nye Nordkalottsenteret i Skibotn.

I forrige uke var hun, som én av tre fra Nord-Norge, invitert til middag og konsert i forbindelse med kongeparets statsbesøk i Finland.

invitasjon_statsbesok
Det var den norske ambassadøren i Helsingfors, Åge B. Grutle som hadde sendt invitasjonen.

Riitta forteller at den kom noe overraskende – og litt ubeleilig.

– Oi! tenkte jeg. Vi hadde sjøl et seminar i Tromsø med over 100 deltakere fra hele Norden, og jeg tenkte at jeg kan jo ikke svikte seminaret, og må takke nei til invitasjonen. Heldigvis var det noen venner som ga meg  klar beskjed om at en slik invitasjon takker man ganske enkelt ikke nei til, forteller Riitta. Dermed ble det handlerunde med innkjøp av dertil passende antrekk, og så reise til Helsingfors.

– Og seminaret gikk helt utmerka uten min deltakelse, ler Riitta.

Konserten og middagen var return favour – en takk  fra det norske kongeparet til det finske pressidentparet etter hovedmiddagen i presidentpalasset dagen før.

– Konserten var  ved Håkon Kronstad, jazzmusiker som synger opera. Han fortalte først om hvordan og hvorfor han begynte å synge opera.  Han spilte saxofon, blant annet Sibelius, og sang kjente arier. Fantastisk! forteller Riitta.

Middagen var buffetmiddag med norske delikatesser, blant anna reinsdyr, laks, bær, med mer, og etterpå var det anledning til å hilse på de kongelige og presidentparet.

– Det ble til at jeg snakka med president Sauli Niinistö –  en kort samtale om Grensetjenesten og grensehindre.

Grenstejenesten, hva er det?

Grensetjenesten er underlagt Nordisk ministerråd, og er en viktig aktør når det gjelder å fjerne grensehindere.

– Vi har fjerna mange allerede, noe som betyr økt mobilitet for svenske og finske arbeidstakere til Norge og vice versa, forteller Riitta Leinonen, og føyer til at grensetjenesten gir praktisk hjelp i hverdagen både for bedrifter og arbeidstakere.

– Det er en stor anerkjennelse at Nordkalottens Grensetjeneste ble invitert til denne tilstelninga i forbindelse med det offisielle statsbesøket. Vårt mangeårige arbeid er blitt lagt merke til og Grensetjenesten betraktes som en viktig aktør i Norden, konstaterer hun.


  • Nordkalottens Grensetjeneste er sakkyndig  i grenseproblematikk, formidler informasjon, gir råd til privatpersoner, foretak samt organisasjoner som har virksomhet over landegrensen mellom Finland/Sverige,  Norge/Finland og Norge/Sverige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.