Kategoriarkiv: Kommentar

Hvis kunnskap får “styra rike og land”

Foto: Staff Sgt. Shane A. Cuomo, U.S. Air Force . Wikimedia Commons.

Verdens militærutgifter setter ny rekord. SIPRI sin militærutgiftsdatabase viser at verdens militærutgifter vokste for åttende år på rad i 2022 til et rekordhøgt nivå: 2240 milliarder dollar (≈ 24000 mrd NOK). 

Fortsett å lese Hvis kunnskap får “styra rike og land”

– Det går ikke!

Ifølge en studie fra NTNU kan oppgrdering av vannkrafta gjøre vindturbiner overflødig.

– Det er hårreisende at det ikke snakkes om at utvikling ikke nødvendivis er utbygging. Det mangler ikke kraft, men vilje til å nedskalere levestandarden. Det er vondt å si det, men jeg og mange unge med meg er klar over at vi må nedskalere forbruket istedenfor stadig å bygge ut og bygge ut og bygge ut. Det går ikke!

Fortsett å lese – Det går ikke!

Stridsvogner?

Daværende forsvarsminister Odd Roger Enoksen var med og prøvekjørte det som kan bli Norges nye stridsvogner. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

Det er interessant for en som ikke har peiling å følge med i debatten om den pågående debatten om stridsvogner – ja, den typen beltegående kjøretøy som Stortinget har vedtatt å kjøpe 82 stykker av.

På billigsalg, nær sagt. De koster bare nærmere 20 milliarder tilsammen. Forsvarsministeren og andre politikere vil gjerne ha dem, ikke minst ordføreren i Bardu. Og nå har vi jo ikke så mye anna å bruke milliardene på, så.
Det er bare det at militære eksperter fraråder å kjøpe dem. Sjøl forsvarssjef Eirik Kristoffersen har vendt tommelen ned.
Major og forsvarsanalytiker John Berg skriver i et debattinnlegg at slike stridsvogner vil komme for seint dit det er behov for dem og at de de vil smadres av presisjonsild fra droner slik vi har sett i Ukraina.
De er vel tenkt brukt i Finnmark, der invasjonen ventes å komme. Vegen dit fra Bardu er jo perfekt for stridsvogner. Hvis det ikke er så glatt at de sklir av vegen og velter, da.

Stridsvognenes tid er snart forbi, meiner majoren. Men kanskje Norge kan få sitt første stridsvognmuseum – i Bardu? Det hadde vært noe!
20 milliarder kroner er jo ikke så mye. Det er heller ikke 4000 kroner, som minstepensjonistene får i økning i ytelsene neste år.

Det dekker kanskje noe av prisstigninga.