Eiscat antenneområde, ut og inn av arealplanen

eiscat3d

Slik planlegges det nye radarsystemet bygd ut i Skibotn. (Illustrasjonsfoto: UiT)

I forbindelse med behandlinga av arealplanen hadde Plan- og driftsstyret vedtatt å ta ut området for Eiscat antenneanlegg og merke området LNFR. 

Begrunnelsen var at tiltaket ikke er godt nok klarlagt.

Det ble det reagert sterkt på da kommunestyre behandla saka i dag.

– Hvis man ikke har nok opplysninger, sørger man for å innhente dem. Det er jo det vi politikere skal gjøre, sa Geir Varvik (H).

Nå hadde imidlertid TPL og samarbeidspartiene FrP og SP utarbeidd et nytt forslag om at man isteden etablerer et nærmere samarbeid med Eiscat UiT, og at kommunestyret på et senere tidspunkt behandler konsekvensutredning i forbindelse med den planlagte Eiscat-etableringa. Én av bekyringene gjelder eventuell strålingsfare. Det planlagte antennesystemet er tenkt plassert ved Buldoservegen som fører til avfallmottaket.

– Bra at dette forslaget kommer. Hvis ikke, ville et anna parti foreslått det, sa Geir Varvik.

Forslaget fra TPL ble enstemmig vedtatt, og et forhandlingsutvalg bestående av Maar Stangeland, Knut Jentoft og Geir Varvik ble valgt.


Fakta:

Forskningsrådet bevilga i fjor 288 millioner kroner til å bygge og drifte et nytt radarsystem som skal studere atmosfæren over den nordlige halvkula.

UiT opplyserat radaren blir den største enkeltinstallasjonen av internasjonalt forskningsutstyr på fastlandet i Norge. Blant annet skal det bygges ny antenne i Skibotn. (Kilde: Uit Norges arktiske universitet)


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *