Artig med med god-lyd – og tall

Forsvarsdeparetementet: Eit av verdas beste kampfly.

Hurra for F-35! De lager skikkelig god-lyd. Det er noe anna enn F-16.
Nordlys, som er opptatt av lyden av F-35, skriver i oktober i år:
– Det buldret godt over Tromsø sent mandag kveld, da to F-35 jagerfly fløy over byen rundt klokken 2250.
– Flyene var på treningsoppdrag, og fløy over Tromsø for å gjøre seg kjent i området i mørket. Nå legger vi bak oss en lang periode med lys, og må trene på å operere i mørket. Dette er noe pilotene må autoriseres på foran hver vintersesong, forklarer Brynjar Stordal, pressetalsmann hos Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) til Nordlys.

Sikkert fint med litt buldring i luften når man har lagt seg for å sove. Og aktiviteten skal visstnok øke. Mye.

5600 liter pr. time

Og det stopper ikke med lyden. F-35 er mye bedre på andre måter også:
Det er mye tyngre, og veier 31 tonn med last. Mens flyene som nå skal fases ut, F-16, har et gjennomsnittlig drivstofforbruk ved full drift på kun 3500 liter per flytime, har F-35 et tilsvarende drivstofforbruk på respektable 5600 liter. Pr. time. Det er noe anna! Med min – etter hvert tilårskomne – fossil-bil må eg kjøre omtrent 10 ganger strekninga Tromsø -Trondheim for å klare å bruke den mengden drivstoff. Og den kjøreturen tar kanskje 150 timer totalt. Pluss pauser.

Utdannelse: 60 mill. pr. pilot

I USA regner man med en kostnad på 400.000 kroner i timen å fly F-35. Men Norge tviholder på at prisen er kun 110.000 kroner, ifølge Aftenposten. Pr. time. Og det er jo ikke så mye. Det er heller ikke så dyrt å utdanne F-35-piloter: 60 millioner. For én pilot. Norge skal ha 52.

268 milliarder

Norge får etter hvert 52 F-35-fly. Ifølge Forsvarsdepartementet. Tilsammen skal det, fremdeles ifølge Forsvarsdepartementet, koste noe over 268 milliarder 2017-kroner å kjøpe og bruke de 52 flyene i årene 2024–2054.

Ifølge Forsvarsdepartementet er totalkostnaden for etablering av den nye kampflybasen på Ørlandet og den fremskutte operasjonsbasen for F-35 på Evenes er beregna til om lag 12 mrd. 2017-kroner. Flyene skal etter hvert slippe å stå i plasttelt.

Såpass må man vel kunne unne seg når man har 11 663 606 029 364 NOK på bok (kilde: Norges Bank).

Å gi fylkesvegene i Norge et nødvendig løft koster mellom 65 og 70 milliarder kroner. Summen kan være enda høyere fordi flere fylkeskommuner mangler en oppdatert oversikt (kilde: NRK).

Ingen blir vel forundra om Staten koster på seg den luksusen også.

PS:

(NRK): Akkurat no er verdens land er samla i Glasgow til det 26. klimatoppmøtet for å love skjerpede klimamål og bli enige om hvordan man skal nå dem. – Det vi trenger i Glasgow er forpliktelser. Det er for stor avstand mellom de kuttene land har lovet, og det målet vi skal nå. Det er ikke veldig mange konkrete forpliktelser, verken i form av penger eller utslippskutt. Sier statsministeren Jonas Gahr Støre til NRK. Han er redd lovnadene blir for generelle.

(Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdning.)

3 kommentarer til “Artig med med god-lyd – og tall”

  1. – og vi trenger deg, Tore, til å tallfeste og sette ord på den (gale) verden vi lever i! Takk!

  2. Ja jøss, det skulle tatt seg ut om pilotene lærte å fly i mørket. For alle hendelser, kriger eller avskjæringer skjer jo bare mellom 8-16. Og ikke i mørketiden heller.

    «Noen» foretrekker vel at Norge legger ned Forsvaret og blir en Sovjet-provins…. De fleste er heldigvis uenig når man seg hvordan det stemmes ved valgene. Kommunisme har jo virkelig fungert i de landene som «har prøvd».

    Alle vil ha mer, veier, helse, utdanning, forsvar…. I en ideel verden skulle alle fått mer – men dessverre må man prioritere. Oljefondet er borte på ett øyeblikk om alle skal få alt – og da er det tomt i mårra…. Etter den søte kløe kommer den sure svie.

    Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det koster mer å utdanne en jagerflypilot enn de fleste andre yrker.

  3. Man trenger heller ikke være rakettforsker for å skjønne at noe er galt når vi bryter med salige Hambros basepolitikk , og lar fremmede stater styre forsvarspolitikken i Norge i fredstid. I Vardø og Vadsø er de største arbeidsplassene i dag knyttet til etterretningstjenesten der hovedformålet er å spionere på vår nabo i øst. Så på nyhetene nylig at militæret ønsker å omgjøre store arealer i fjordene i Finmark og Nord Troms til øvingsfelt for sine destruktive sysler. Dette er en skummel utvikling der man bevisst provoserer Russland, og gir næring til USA sine våte imperialistiske drømmer om å kontrollere hele verden. De er nesten ved målet, bare Kina, Russland og Iran står i veien . Ikke dårlig gjort av en stat som bare utgjør noen få prosent av jordas befolkning og preiker demokrati med knyttet neve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *