Når skal vi begynne å reagere?

USA har nærmere 1000 baser i 74 land, og vil øke forsvarsbudsjettet med 54 milliarder dollar. Økninga  tilsvarer hele det russiske forsvarsbudsjettet.

Avisa Nordlys advarer på lederplass 9. mai (datoen da Russland feirer seieren over nazistene) mot russisk opprustning på Kolahalvøya. Det er vel og bra.

Om det er slik at Russland ruster opp, er det mot gjeldende nedrustningsavtale, ifølge Nordlys.

Det blir spennende å lese Nordlys sin oppfølger, om USAs og NATOs opprustning.

USA har ikke langt unna 1000 militærbaser i minst 74 andre land, også Norge, og har med disse verdensomspennende basene omringa Russland og Kina, og betraktes som den største trusselen mot verdensfreden, ifølge en meningsmåling i 65 land verden over.

Kilder i Det hvite hus sier (ifølge flere medier) at økningen i USAs forsvarsbudsjett blir på 54 milliarder dollar med Trump – noe som tilsvarer over 450 milliarder kroner. Økninga tilsvarer  ifølge en analyse fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri hele det russiske forsvarsbudsjettet for 2017 (Kilde: Klassekampen)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kunngjorde  på en pressekonferanse i juni 2015 etter at NATOs forsvarsminister hadde hatt møte  at organisasjonen vil øke sine militære styrker i NATO Response Force fra 13000 til 40000, opprette seks mindre hovedkvarterer i Bulgaria, Estland, Latvia, Polen og Romania. Tiltakene vil ifølge Stoltenberg gjøre organisasjonen bedre istand til å forflytte seg raskt i territoriet.

Tidligere i år deltok norske, britiske og amerikanske styrker med 10000 soldater i tidenes største vinterøvelse i Finnmark, grensefylket til Russland. Neste års øvelse er varsla å bli enda større.

– Det er sannsynlig at en slik øvelse derfor både vil føre til reaksjoner og til at russerne vil foreta seg noe på sin side av grensen, sier Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), til NRK.

I september i år vil NATO ha en stor øvelse i «nøytrale» Sverige, ifølge den danske avisa Arbejderen. 20000 soldater vil delta i øvelsen. USA, Finland, Frankrike, Estland, Danmark og Norge deltar. Stoltenberg mener at Sverige svært verdifull for NATO i konfrontasjonen med Russland, ifølge Arbejderen.

Det er ikke vanskelig å fatte hvem som tjener på aggressiv opprusting, og hvem som taper.

Nylig fikk vi se på TV den vesle jenta Jamila, 7 år, fra Jemen, som svalt i hjel som en følge av den  Saudi-arabiskledede krigen i landet, hvor millioner sulter som en følge av krigen.

Nå har Norge bevilga én milliard til hungersrammede i Jemen og Afrika, ifølge utenriksminister Børge Brende.

Det hører med til historia at Norge har eksportert våpen for millioner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait, som alle deltar i krigen i Jemen. Ifølge Changemaker eksporterte Norge militærutstyr til autoritære regimer for til sammen 1,5 mrd. kroner i perioden 2002-2012. Saudi-Arabia har vært den største eksportmottakeren og har mottatt militærutstyr for til sammen 650 millioner kroner i løpet av tiåret.

Det glemte Brende å fortelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *